Korai még eperre gondolni? Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de a hosszú tél után amint megjelennek a boltok polcain az első eprek, én soha nem tudok ellenállni nekik. Számomra semmi nem jelzi jobban a tavasz közeledtét, mint a hívogatóan pirosló gyümölcsök megjelenése a piacokon és a zöldségeseknél. Az epren kívül talán még a színes tulipánok meg persze az első napsugarak azok, amik egy csapásra tavaszi hangulatba hoznak.
Bár nagyon úgy tűnik, hogy az első napsugarakra itt Párizsban még várnunk kell, a (spanyol) epreket most sem hagyhattam ott a boltban. Idei első epres desszertként egy rendkívül egyszerű és alakbarát finomságot készítettem. Próbáljátok ki Ti is és csempésszetek egy kis tavaszt az olykor még hideg reggelekbe!
A recept megjelent a Kifőztük 2018. áprilisi számában is.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg natúr joghurt
3 evőkanál eritrit
20 dkg eper + néhány szem a díszítéshez
1 zacskó (20 g) Expressz Zselatinfix
1 adag szénhidrát tartalma: 9 g CH
Elkészítés:
Az epret az eritrittel összeturmixoljuk, majd lábosba öntjük és közepes lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik és lekvárszerű állaga lesz. Ezután kihűtjük. Közben a joghurtot gépi habverővel elkezdjük verni, majd 1 perc elteltével hozzáadjuk az expressz zselatint és addig verjük, amíg elkezd besűrűsödni. Ekkor habverővel hozzákeverjük az eperpürét is. Négy pohár oldalát kirakjuk eperszeletekkel, beleöntjük a joghurthabot és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.