Te hallottál már a matcha teáról? A japánok porrá őrölt zöld teája nemcsak a teaimádók körében egyre népszerűbb, néhány éve betört a konyhákba is. Ízesíthetünk vele sajttortát, turmixokat, muffint, de akár lattét is készíthetünk belőle. Számos pozitív, egészségvédő hatása van, így például szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a vérnyomást, hozzájárul a stressz elleni küzdelemhez. Nem tagadom, elég erős, különleges íze van, ezért elsőre csak kis mennyiséggel próbálkozzunk.
Én a hagyományos Raffaello receptemet dobtam fel vele és ez a matcha teás változat is nagy sikert aratott.
A recept megjelent a Kifőztük 2018. áprilisi számában is.
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
12 dkg kókuszreszelék
8 dkg kókusztejpor
2 evőkanál eritrit (vagy ízlés szerint más cukorhelyettesítő)
1/2 teáskanál Matcha tea por
80 ml víz
2 dkg kókuszzsír
kb. 20 db blansírozott mandula
+ kókuszreszelék a külsejére
1 db szénhidrát tartalma: 0,7g CH
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a kókuszreszeléket és a kókusztejport. Az eritritet elkeverjük a Matcha tea porral, majd ráöntjük a forró vizet. A teát a kókuszos keverékre öntjük, hozzáadjuk a kókuszzsírt és összedolgozzuk. 5 percre fagyasztóba tesszük, hogy kihűljön. A masszából golyókat formázunk, a közepébe 1 mandulát teszünk. Végül kókuszreszelékben forgatjuk meg a Raffaello golyókat. Hűtőben tároljuk, de fogyasztás előtt kb. 20 perccel érdemes kivenni, hogy egy kicsit megpuhuljon.