Egyél több zöldséget! Szójaszószos, zöldséges csirkeragu zellerpürével

Megérkeztek a friss zöldségek a piacokra, amiket már annyira vártunk. Használjátok ki Ti is az egyre bővülő választékot és főzzetek minél többet szezonális, ízletes alapanyagokból!

A recept megjelent a Kifőztük 2018. áprilisi számában és a Tavaszi Pink Cékla Magazinban is. Tavaszi magazinomból azt is megtudhatjátok, hogy melyik tavaszi zöldség miként hat az egészségünkre. Tudtátok például, hogy a sárgarépa látásjavító és bőrszépítő hatása mellett immunerősítő és májtisztító tulajdonságokkal is bír?
Hozzávalók 4 személyre: 

A csirkeraguhoz: 

60 dkg csirkemellfilé
50 dkg zöld spárga
3 zsenge sárgarépa
1 hüvelyknyi friss gyömbér
2 gerezd fokhagyma
1 lilahagyma
1 piros kaliforniai paprika
1 zöld kaliforniai paprika
2 marék zsenge zöldborsó
1 zöld erőspaprika
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál szezámmag
1 marék friss petrezselyem
só, bors
2-3 evőkanál napraforgó olaj

1 adag szénhidrát tartalma: 13 g CH

hozzávalók2

A zellerpüréhez: 

1 nagy zellergumó (megtisztítva kb. 75 dkg)
5 dkg vaj
1,2 dl tej vagy növényi tej
1 késhegynyi őrölt szerecsendió

1 adag szénhidrát tartalma: 22 g

vágódeszka

Elkészítés:

Zöldséges csirkeragu:

A csirkeraguhoz a csirkét felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk és összeforgatjuk 1 evőkanál szójaszósszal. A fokhagymát felaprítjuk, a gyömbért lereszeljük. A lilahagymát felszeleteljük. A sárgarépát és a kaliforniai paprikát vékony csíkokra vágjuk. Az erős paprikát vékony karikákra vágjuk. A spárga alsó, kemény végét levágjuk, majd lobogó vízben 2-3 percig főzzük, leszűrjük, félretesszük.

Egy magas falú serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd 1-2 perc alatt megpirítjuk rajta a fokhagymát és a gyömbért. Hozzáadjuk a csirkemellet és készre sütjük. Ezután a húst kiszedjük a serpenyőből, ismét kevés olajat hevítünk benne és 2-3 percig sütjük a sárgarépát. Ezután hozzáadjuk a lilahagymát, a zöldborsót, a kaliforniai paprikát, az erős paprikát és 1 evőkanál szójaszószt. Folyamatosan kevergetve 2-3 percig sütjük a zöldségeket, hogy még ropogósak maradjanak. Ezután visszatesszük a serpenyőbe a húst és a spárgát, összeforgatjuk a zöldségekkel és megszórjuk szezámaggal. Az elkészült ragut megszórjuk felaprított petrezselyemzölddel.

csirkeragu5

Zellerpüré: 

A zellerpüréhez a zellert megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk és sós vízben 20-25 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, hozzáadjuk a vajat, sót, szerecsendiót és a meleg (növényi) tejet, majd botmixerrel krémesre pürésítjük.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.