12 hónap alatt a Föld körül: Viva España, éljen a tapas, a paella és a churros hazája!

Nektek mi jut eszetekbe a spanyol konyháról? Késő esti tapasozás sangríával leöblítve egy tengerparti teraszon? Vagy a barcelonai forgatagban a sűrű csokiszószba mártogatott churros? Esetleg az eredeti, csirke- és nyúlhúsból készült valenciai paella, vagy a tengerparti részeken népszerű tengeri gyümölcsös változat? A július-augusztusi forróságban literszámra fogyasztott jéghideg gazpacho? Vagy ezek közül mindegyik egyszerre? Nem meglepő, ha sok szín, íz és illat kavarog bennünk a spanyol étekere gondolva, hiszen a mediterrán ország konyhája a régiók specialitásai és a történelmi hatások miatt rendkívül változatos és összetett képet mutat.

És hogy nekem mi ugrik be a spanyol konyhára gondolva? Az éjféli vacsorák, a bárokban 0-24 órában felszolgált krumplis tortilla (tortilla de patatas) és paradicsomos kenyér (pan con tomate), isteni olívaolaj minden mennyiségben, meg persze Mirella néni házi paellája. Mirella néni a férjem távoli rokona (Dél-Amerikában minden idősebb távoli nőrokon megkapja a « néni » jelzőt), aki több mint harminc éve költözött Peruból Spanyolországba és azóta is egy Madrid melletti kisvárosban él szintén perui származású férjével, Pepével. Bár korábban már többször jártam Barcelonában és a Kanári-szigeteken, legautentikusabb élményeim a spanyol konyháról a tavaly májusi utazásunkhoz kapcsolódnak, amikor John családjával együtt meglátogattuk Mirella néniéket Madrid külvárosában.

Arról persze már az érkezésünk előtt is tudtam, hogy nem csupán rokonlátogatóba megyünk. Apósom és sógoraim ugyanis megrögzött bikaviadal rajongók, így a tavalyi szezonban limai bérletük mellé jegyet váltottak egy perui torreádor madridi « vendégfellépésére » is. Arról azonban, hogy Pepe bácsi is híres torreádor, már csak a házukba lépve szereztem tudomást, ahol a falakat « Pepe, a legnagyobb Torreádor » és hasonló poszterek díszítették, ezen felül pedig a tévében egész nap a bikaviadalokat közvetítő csatorna ment. Ezután a számomra – aki addig se torreádort, se bikaviadalt nem látott – meglehetősen erős kezdés után viszont Mirella néni éjfélkor felszolgált isteni, omlós pulykasültből, grillezett zöldségekből és spanyol sült vanília pudingból álló vacsorája sikeresen lenyugtatta a kedélyeket. Legalábbis ami engem illet, a többiek ugyanis továbbra is a másnapi bikaviadal lázában égtek. Nekem szerencsére azon nem kellett részt vennem, helyette Mirella nénivel inkább vásárolni mentünk. De ne higgyétek azt, hogy a bikaviadalok látogatása kizárólag a férfiak időtöltése lenne! Spanyolországban és Dél-Amerikában is a bikaviadal kiemelkedő társasági eseménynek  számít, amelyre nők és férfiak egyaránt elegánsan felöltöznek, majd azt követően az éjjel-nappal nyitva tartó szomszédos bárok tapasszal megpakolt asztalainál vitatják meg a történteket. A bikaviadalok társadalmi szerepéről külön cikket lehetne írni, de most inkább koncentráljunk a spanyol konyhára.

tortilla4

Miért ennyire sokszínű az Ibériai-félsziget konyhája? A történelem során a lakóit ért római, berber, arab, zsidó és tengerentúli hatások miatt. A rómaiaktól a szőlőtermesztést és a bortermelést, az araboktól a rizst és a mandulát, Amerikából a paradicsomot, a burgonyát, a kakaót vették át és építették be a spanyol gasztronómiába, amelyre a zsidó konyha szintén nagy hatással volt. Arról pedig már a kubai konyhát bemutató cikkemben olvashattatok, hogy a spanyol hatások és alapanyagok miként befolyásolták az újonnan felfedezett kontinens étkezési szokásait.

Az évszázadokon át tartó formálódás, meg persze a régiók eltérő természeti adottságai következtében a spanyol konyha kedvenc és leggyakrabban használt alapanyagai is igen változatos képet mutatnak: halak, tenger gyümölcsei, sertéshús, burgonya, rizs, paradicsom, paprika,  olívaolaj, mandula.

paella1

A széles kínálatból igyekeztem a kedvenceimet kiválasztani és a saját konyhámban a lehető legfinomabbra elkészíteni. Előételként spanyol burgonyás tortilla került az asztalra az elmaradhatatlan paradicsomos kenyérrel. Mindegyikre igaz, hogy kevés, de minőségi hozzávaló felhasználásával percek alatt elkészíthető. Mirella néni már reggelire kínálta őket, a paradicsomos kenyérre egy kis kiöntőből extra olívaolajat csurgatva, de ha hajnali három és négy óra között támadna hozzá kedvünk, Spanyolországban ez sem lenne akadály, hiszen bármelyik bárban frissen elkészítik nekünk.
Főételként mi mást főzhettem volna mint egy rákokkal és csirkecombbal gazdagon megpakolt, mennyei paellát? Bár olyan hatalmas kültéri paella sütő berendezésem mint Mirella néniéknek, még nincs, azért a tűzhelyen is kiválóan sikerült reprodukálnom a spanyol ízeket.
Ha pedig ezután a mediterrán lakoma után még egy kis édességre vágynátok, süssétek meg ti is a hagyományos spanyol mandulatortát, a Szent Jakab keresztjével díszített Santiago tortát (Tarta de Santiago), amely Galícia központjának, Santiago de Compostelának a nevezetessége.

tortasantiago5

Egy biztos: ha a bikaviadalokat nem is, a spanyol konyhát megszerettem a tavalyi utunk során, ezért biztosan visszatérünk még Mirella néniékhez és ígérem, akkor a sült vaníliapuding receptjét sem felejtem majd el megkérdezni.

Ha meghoztam a kedveteket egy kis spanyolországi konyhai kalandozáshoz, kövessétek a blogot, hiszen hamarosan megosztom veletek a spanyol burgonyás tortilla és a paradicsomos kenyér, a paella és a Santiago torta receptjét.

A jövő hónapban a tagine és a kuszkusz hazájába, vagyis Marokkóba látogatunk el egész éven át tartó ízutazásom keretében, addig is természetesen továbbra is jelentkezem egészséges fogásaimmal.

Föld körüli ízutazásom korábbi receptjeit a következő linkeken érhetitek el: FranciaországLibanon, Kuba.

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.