Barcelona, nyár, perzselő napsütés, jéghideg koktélok, tapas. Ha az első hármat nem is, az utolsó kettőt akár most is könnyen reprodukálhatjátok otthoni körülmények között. A serrano sonkás falatkák, a sült krumpli (patatas bravas), a különböző sajtok, krokettek mellett a legismertebb spanyol előételek közé tartozik a számtalan módon variálható krmplis tortilla (tortilla de patatas) és a végtelenül egyszerű paradicsomos kenyér (pan con tomate) is.
Tapas tulajdonképpen bármilyen apró, hideg vagy meleg falatka lehet, amit egy-két pohár ital mellett kellemes társaságban elfogyaszthatunk a főétkezések előtt. A neve is innen ered, hiszen a « tapa » fedőt jelent, azokat a kistányérokat nevezték így, amikkel a boros poharakra takarták le a rovarok elől. A kistányérokra előbb-utóbb falatkák kerültek, így alakult ki a spanyol tapas-kultúra.
Tapasozzatok ti is és hangolódjatok rá a spanyol gasztronómiára, hiszen hamarosan további jellegzetes ételekkel jelentkezem!
Hozzávalók 4 személyre:
A krumplis tortillához:
5 közepes burgonya
6 tojás
só
olívaolaj
A paradicsomos kenyérhez:
3 érett paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál olívaolaj
só
1 bagett vagy 4 szelet kenyér
Elkészítés:
Krumplis tortilla:
A krumplikat meghámozzuk és közepes kockákra vágjuk. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, majd közepes lángon kb. 15-20 perc alatt megsütjük benne a krumplikat, a végén megsózzuk. Vigyázzunk, hogy ne égjenek meg! Eközben a tojásokat sóval enyhén felverjük. Mikor a burgonya megsült, konyhai papírtörlőre szedjük és leitatjuk róla a felesleges olajat. Ezután a krumplikat egy nagyobb tálba szedjük, hozzáöntjük a tojásokat és összekeverjük. A serpenyőbe friss olajat öntünk, felforrósítjuk, majd beleöntjük a krumplis-tojásos keveréket és elegyengetjük, hogy mindenhol egyenletesen legyenek krumpli darabok. Közepes lángon kb. 5 percig sütjük, amíg a szélein megszilárdul a tojás. Ekkor egy nagy lapos tányért helyezünk a serpenyőre és kiborítjuk rá az omlettet, úgy hogy a megsült fele felül legyen. Majd visszacsúsztatjuk az omlettet a serpenyőbe, sületlen felével lefelé. További 3 percig sütjük, hogy a közepe még kissé folyós maradjon. Melegen, langyosan és hidegen is nagyon finom.
Paradicsomos kenyér:
A bagett- vagy kenyérszeleteket sütőben, vagy kenyérpirítóban megpirítjuk. A paradicsomokat nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük, majd sóval és kevés olívaolajjal ízesítjük. A kenyérszeleteket bedörzsöljük a félbevágott fokhagymával, ráhalmozzuk a paradicsomot és azonnal fogyasztjuk.