Tapas nélkül soha! Spanyol krumplis tortilla és paradicsomos kenyér

Barcelona, nyár, perzselő napsütés, jéghideg koktélok, tapas. Ha az első hármat nem is, az utolsó kettőt akár most is könnyen reprodukálhatjátok otthoni körülmények között. A serrano sonkás falatkák, a sült krumpli (patatas bravas), a különböző sajtok, krokettek mellett a legismertebb spanyol előételek közé tartozik a számtalan módon variálható krmplis tortilla (tortilla de patatas) és a végtelenül egyszerű paradicsomos kenyér (pan con tomate) is.

Tapas tulajdonképpen bármilyen apró, hideg vagy meleg falatka lehet, amit egy-két pohár ital mellett kellemes társaságban elfogyaszthatunk a főétkezések előtt. A neve is innen ered, hiszen a “tapa” fedőt jelent, azokat a kistányérokat nevezték így, amikkel a boros poharakra takarták le a rovarok elől. A kistányérokra előbb-utóbb falatkák kerültek, így alakult ki a spanyol tapas-kultúra.

Tapasozzatok ti is és hangolódjatok rá a spanyol gasztronómiára, hiszen hamarosan további jellegzetes ételekkel jelentkezem!


Hozzávalók 4 személyre: 

A krumplis tortillához: 

5 közepes burgonya
6 tojás

olívaolaj

A paradicsomos kenyérhez: 

3 érett paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál olívaolaj

1 bagett vagy 4 szelet kenyér

tortilla2

Elkészítés: 

Krumplis tortilla: 

A krumplikat meghámozzuk és közepes kockákra vágjuk. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, majd közepes lángon kb. 15-20 perc alatt megsütjük benne a krumplikat, a végén megsózzuk. Vigyázzunk, hogy ne égjenek meg! Eközben a tojásokat sóval enyhén felverjük. Mikor a burgonya megsült, konyhai papírtörlőre szedjük és leitatjuk róla a felesleges olajat. Ezután a krumplikat egy nagyobb tálba szedjük, hozzáöntjük a tojásokat és összekeverjük. A serpenyőbe friss olajat öntünk, felforrósítjuk, majd beleöntjük a krumplis-tojásos keveréket és elegyengetjük, hogy mindenhol egyenletesen legyenek krumpli darabok. Közepes lángon kb. 5 percig sütjük, amíg a szélein megszilárdul a tojás. Ekkor egy nagy lapos tányért helyezünk a serpenyőre és kiborítjuk rá az omlettet, úgy hogy a megsült fele felül legyen. Majd visszacsúsztatjuk az omlettet a serpenyőbe, sületlen felével lefelé. További 3 percig sütjük, hogy a közepe még kissé folyós maradjon. Melegen, langyosan és hidegen is nagyon finom.

tortilla1

Paradicsomos kenyér: 

A bagett- vagy kenyérszeleteket sütőben, vagy kenyérpirítóban megpirítjuk. A paradicsomokat nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük, majd sóval és kevés olívaolajjal ízesítjük. A kenyérszeleteket bedörzsöljük a félbevágott fokhagymával, ráhalmozzuk a paradicsomot és azonnal fogyasztjuk.

tortilla3

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.