A kihagyhatatlan spanyol klasszikus: Paella, mi más?

Csirkehús, chorizo, vagy tenger gyümölcsei? Bármelyiket is választjuk a legautentikusabb spanyol ételhez, a paellához, nem lőhetünk mellé. Én most csirkecombbal és rákkal készítettem, de korábban próbáltam már csirkemájjal és chorizóval is.
A spanyolok nemzeti étele egyébként Valenciából származik, különböző változatai azonban mára az egész országban elterjedtek. Én Barcelonában kóstoltam először és annyira ízlett, hogy a négynapos nyaralásunkon minden délben ezt ebédeltük különböző éttermekben. A végén kiderült, hogy az első helyen volt a legfinomabb, de ezt előre persze nem tudhattuk. Ezt követte Mirella néni házi paellája, amiről itt már meséltem. Bár nyilván egy hagyományos paella edényben készült változattal nehéz versenyezni, egyáltalán nem lehetetlen, sőt! Otthoni körülmények között is nyugodtan álljatok neki ennek az ételnek, nem bánjátok meg!

Hozzávalók 4-5 személyre: 

2 db egész csirkecomb
0,5 kg koktélrák
0,5 kg garnélarák
1,5 bögre barna rizs (3 dl-es bögrét használtam)
1-1 piros, sárga és zöld kaliforniai paprika
10 dkg zöldborsó (friss, fagyasztott, vagy konzerv)
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
25 dkg darabolt, hámozott paradicsom
9 dl húsleves alaplé
1 kk. piros paprika
2 babérlevél
0,1 g sáfrány
1 kis csokor friss petrezselyem

bors
olívaolaj

paella3

Elkészítés:

Én kerek szemű, nem előfőzött barna rizst használtam az étel elkészítéséhez, ezért első lépésként kétszeres mennyiségű sós vízben előfőztem azt. Ha előfőzött barna rizst, vagy sima fehér rizst használtok, akkor ez a lépés elhagyható. A rákokat megpucoljuk, én a fotó kedvéért a garnélarákokat egészben hagytam, nem pucoltam meg. Amennyiben már megtisztított rákot vesztek, akkor erre a lépésre sem lesz szükségetek.

A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk. A csirkecombokat alsó- és felsőcombra vágjuk, ízlés szerint a bőrüket le is húzhatjuk. Sózzuk, majd borsozzuk a csirkecombokat. Egy magas falú, nagy serpenyőben kevés olajat forrósítunk és körbepirítjuk rajta a csirkecombokat. Pár perc elteltével hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, majd az apró kockákra vágott kaliforniai paprikát és a fokhagymát is. Néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk a darabolt, hámozott paradicsomot, sózzuk-borsozzuk, megszórjuk a piros paprikával. Felöntjük a húsleves alaplével, majd hozzátesszük a rizst és megszórjuk a sáfránnyal. Összekeverjük, majd letakarjuk és addig főzzük, amíg a rizs már majdnem teljesen magába szívta az összes folyadékot. Ekkor hozzátesszük a rákokat, majd 10 perc elteltével a zöldborsót és készre főzzük. Apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

paella2

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.