Ha szeretitek a mandulát és a marcipánt, ezt a tortát imádni fogjátok! Bár marcipán nincs benne, sőt a cukor mennyiségét is csökkentettem és más alternatívára cseréltem, mégis istenien omlós, aromás, a belereszelt narancshéjnak köszönhetően pedig engem teljesen a narancsos marcipánra emlékeztetett az íze.
A Szent Jakab keresztjével díszített Santiago torta Galícia központjának, Santiago de Compostelának a nevezetessége, az El Camino zarándokút hivatalos desszertje. Két változata létezik, az egyikben a mandulás piskótatésztát omlós-vajas tésztaréteg veszi körül, a másik. általam is elkészített verzióban pedig csak a mandulás « tölteléket » sütik meg. Így már alapból is egy glutén- és tejtermékmentes desszertről van szó, amit könnyen cukormentessé változtathatunk.
A díszítéshez használt kereszt sablont innen tölthetitek le (22 cm-es tortához megfelelő, ha 18 cm-es formában készítitek mint ahogy én is, akkor kicsit « csalni » kell a sablonnal).
Hozzávalók egy 18 (vagy 22) cm-es formához:
5 tojás
25 dkg darált mandula
10 dkg kókuszvirágcukor + 5 dkg eritrit (vagy összesen 15 dkg tetszés szerinti édesítő)
1 (kezeletlen) narancs reszelt héja
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál mandula aroma (elhagyható, de sokkal finomabb lesz tőle)
Elkészítés:
Az egész tojásokat a nyírfacukorral és a reszelt citrom- és narancshéjjal kemény habbá verjük (gépi habverővel legalább 5 perc). Hozzáadjuk a mandulaaromát, a fahéjat és a darált mandulát, majd gépi habverővel egyneműre keverjük. A tésztát sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük és 180 fokos sütőben 35 percig sütjük, majd letakarjuk alufóliával, levesszük a hőfokot 160 fokra és további 15 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát!
Ha 22 cm-es tortaformában készítjük el a süteményt,akkor alacsonyabb tortát kapunk és a sütési idő lecsökken. Ebben az esetben 35 perc elteltével végezzünk tűpróbát!