Isteni spanyol mandulatorta: Torta de Santiago

Ha szeretitek a mandulát és a marcipánt, ezt a tortát imádni fogjátok! Bár marcipán nincs benne, sőt a cukor mennyiségét is csökkentettem és más alternatívára cseréltem, mégis istenien omlós, aromás, a belereszelt narancshéjnak köszönhetően pedig engem teljesen a narancsos marcipánra emlékeztetett az íze.

A Szent Jakab keresztjével díszített Santiago torta Galícia központjának, Santiago de Compostelának a nevezetessége, az El Camino zarándokút hivatalos desszertje. Két változata létezik, az egyikben a mandulás piskótatésztát omlós-vajas tésztaréteg veszi körül, a másik. általam is elkészített verzióban pedig csak a mandulás « tölteléket » sütik meg. Így már alapból is egy glutén- és tejtermékmentes desszertről van szó, amit könnyen cukormentessé változtathatunk.

A díszítéshez használt kereszt sablont innen tölthetitek le (22 cm-es tortához megfelelő, ha 18 cm-es formában készítitek mint ahogy én is, akkor kicsit « csalni » kell a sablonnal).

Hozzávalók egy 18 (vagy 22) cm-es formához: 

5 tojás
25 dkg darált mandula
10 dkg kókuszvirágcukor + 5 dkg eritrit (vagy összesen 15 dkg tetszés szerinti édesítő)
1 (kezeletlen) narancs reszelt héja
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál mandula aroma (elhagyható, de sokkal finomabb lesz tőle)

tortasantiago6

Elkészítés:

Az egész tojásokat a nyírfacukorral és a reszelt citrom- és narancshéjjal kemény habbá verjük (gépi habverővel legalább 5 perc). Hozzáadjuk a mandulaaromát, a fahéjat és a darált mandulát, majd gépi habverővel egyneműre keverjük. A tésztát sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük és 180 fokos sütőben 35 percig sütjük, majd letakarjuk alufóliával, levesszük a hőfokot 160 fokra és további 15 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát!

Ha 22 cm-es tortaformában készítjük el a süteményt,akkor alacsonyabb tortát kapunk és a sütési idő lecsökken. Ebben az esetben 35 perc elteltével végezzünk tűpróbát!

tortasantiago3

tortasantiago1

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.