Hogyan méregtelenítsünk, avagy a bazi nagy tavaszi detox

 

Bár a nagyon szigorú fogyókúrákról már régóta leszoktam, néhány napja mégis komoly tavaszi méregtelenítésbe kezdtem. Az alábbiakban megosztom veletek tapasztalataimat, ötleteimet és néhány receptet, amelyekkel élvezetesebbé tehető a detox kúra.

Az ötnapos kúra alatt (bio) zöldségeket, tojást, mindenféle fűszert és a híres almaecetes méregtelenítő italt lehet fogyasztani. Azt kell mondanom, hogy egyáltalán nem volt könnyű, pedig én a mindennapos táplálkozásom során is odafigyelek az egészséges étkezésre, a sok zöldségfogyasztásra. Részletes beszámolóért olvassatok tovább!

Azt még az elején hozzáteszem, hogy itt csak a saját élményeimről és tapasztalataimról számolok be, bármilyen szigorú méregtelenítés előtt érdemes orvossal, egészségügyi szakemberrel konzultálni és szükség esetén saját igényeinknek megfelelően alakítani a kúrát.

Először is az almaecetes méregtelenítő ital kellemetlen ízével kellett megbarátkoznom (túl jó barátok azért nem lettünk), másodszor pedig az éhségérzetemet kellett leküzdenem, annak ellenére, hogy korlátlan mennyiségű zöldséget fogyaszthattam és  ízletes, változatos ételeket készítettem belőlük. A méregtelenítő ital receptjét az alábbiakban megosztom veletek, ezt a mennyiséget három adagra elosztva, a főétkezések előtt harminc perccel kell elfogyasztani (Higgyétek el, a harmadik napra egészen hozzá lehet szokni!). Az almaecetnek egyébként – zsírégető tulajdonságán kívül – számos jótékony egészségügyi hatása is van, többek között csökkenti a koleszterinszintet, enyhíti a gyomor- és emésztési problémákat, helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát.

Ami az étkezést illeti, elég korlátozottak a lehetőségeink, de azért a zöldségeken belül még így is elég nagy választék áll a rendelkezésünkre. A zöldségek közül is ki kell zárnunk a magas keményítő tartalmúakat mint például a burgonya, édesburgonya, sütőtök, sárgarépa és a hüvelyeseket is. Az összes többi zöldséget viszont korlátlanul fogyaszthatjuk. Ehetünk még avokádót (éljen a guacamole!) és tojást is. A kávét, fekete teát, alkoholt, cukros és cukormentes, light üdítőket kerülni kell, folyadékfogyasztásunk nagy részét (szűrt) víz (citrommal, mentalevéllel ízesítve), illetve esetleg napi néhány csésze zöld és gyógytea adja.

A kúra alatt kerüljük a megterhelő testmozgást, viszont könnyű séta, jóga, nyújtógyakorlatok és a meditáció kifejezetten javasoltak. Tovább fokozhatjuk a méregtelenítő hatást, ha a testünket minden este zuhanyzás előtt dörzsszivaccsal átdörzsöljük, a tusolást pedig hideg-meleg váltózuhannyal zárjuk.

A méregtelenítés során az én napi menüm az alábbiak szerint épült fel: 

Reggeli: 2 tojásból készült omlett zöld spárgával, vagy paprikával, kígyóuborkával
Ebéd: zöldségleves, pirított spenót, cukkinispagetti paradicsommal, 1 tükörtojás
Uzsonna: guacamole 1 avokádóból nyers zöldségekkel
Vacsora: zöldségleves

Hosszú távon természetesen egyáltalán nem javaslom ezt a szigorú étrendet, néhány nap azonban kifejezetten előnyös lehet a szervezetünk tehermentesítésére, méregtelenítésére. Az öt nap leteltével továbbra is egészségesen, változatosan, sok zöldséget, teljes értékű szénhidrátot, szárnyast fogyasztva fogok táplálkozni és évente egyszer megismétlem majd a tavaszi detox kúrát. Ha a kúrát ilyen szigorúan nem is próbáljátok ki, a lenti receptek között akkor is találhattok jó ötleteket!

És hogy mi a kúra eredménye? Már néhány nap után észrevettem, hogy kitisztult az arcbőröm, frissebbnek, energikusabbnak érzem magam és nem utolsó sorban beleférek a szekrény mélyén várakozó (egyszer még jó lesz) ruháimba :). Ezeken kívül pedig ez a néhány nap arra is jó lehetőség volt, hogy új zöldségekkel ismerkedjek meg mint például a fenti képen is látható édesgyökér vagy a karórépa.

Almaecetes méregtelenítő ital: 

1,4 liter (szűrt) víz
1 citrom leve
2 evőkanál bio, szűretlen almaecet
1/2 teáskanál Cayenne bors

spárgás omlett

Bazsalikomos omlett pirított spárgával:

Hozzávalók 2 személyre:

4 tojás
1 kis marék friss bazsalikom
20 dkg friss zöld spárga
olívaolaj
só, bors
citromlé

Elkészítés: 

A spárgák kemény végeit levágjuk, majd lobogó vízben 2-3 percig főzzük. Ezután hideg vízben leöblítjük, lecsepegtetjük, majd kevés olívaolajon néhány perc alatt megpirítjuk őket. Közben sózzuk-borsozzuk és meglocsoljuk kevés citromlével. A tojásokat enyhén felverjük, sózzuk, borsozzuk, majd kevés olívaolajon omlettet sütünk belőlük. Sütés közben megszórjuk a friss bazsalikom levelekkel.

zöldségek

Guacamole: 

Hozzávalók 2 személyre: 

2 érett avokádó
1/2 citrom leve

bors

Elkészítés: 

Az avokádók húsát eltávolítjuk, villával pépesítjük, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük a citromlével. Adhatunk hozzá apróra vágott lila hagymát vagy koktélparadicsomot is. Azonnal fogyasztjuk.

zöldségkosár

Pirított spenót bazsalikommal: 

Hozzávalók 2 személyre:

25 dkg friss spenót
2 gerezd fokhagyma
1 marék friss bazsalikomlevél
só, bors
olívaolaj

Elkészítés: 

A spenót vastag szárait levágjuk, a fokhagymát felaprítjuk. Kevés olívaolajon megpirítjuk a fokhagymát, majd hozzáadjuk a spenótleveleket és a friss bazsalikomot. Sózzuk-borsozzuk. A spenót néhány perc alatt összeesik a hő hatására, ekkor készen is vagyunk.

brokkoli krémleves

Cukkinis brokkolikrémleves: 

Hozzávalók 4 személyre: 

1 brokkoli
1 cukkini
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, bors
1 késhegynyi szerecsendió

Elkészítés: 

A brokkolit és a cukkinit feldaraboljuk, a vöröshagymát és fokhagymát felaprítjuk. Egy lábosban felforrósítunk kevés olívaolajat, megdinszteljük a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát. 1 perc múlva hozzátesszük a brokkolit és a cukkinit, sózzuk-borsozzuk és felöntjük forró vízzel. Puhára főzzük a zöldségeket, hozzáadjuk a szerecsendiót. Botmixerrel pürésítjük.

További zöldséges receptötletek: 

– hagymaleves (fokhagyma, vöröshagyma, póréhagyma)
– cukkinispagetti bazsalikommal, oregánóval, friss paradicsommal
– “karfiolrizs”
– padlizsánkrém (sült padlizsán, olívaolaj, citromlé, só, bors, fokhagyma)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.