Tudom mit főzöl hétvégén: Görög muszaka

Habár e havi ízutazásom keretében Marokkóba látogatunk majd, engedjetek meg egy kis kitérőt Görögországba ezzel az isteni muszakával. Hétvégi ebédnek tökéletes lesz, úgyhogy ne is keresgéljetek tovább :)! Ja és a fűszerezéssel ne spóroljatok, a fahéj kötelező!

Hozzávalók 6 személyre: 

1 kg burgonya
3 padlizsán
só, bors
olívaolaj

A húsos raguhoz: 

50 dkg darált marhahús
7 dl paradicsomszósz
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1/2 tk. őrölt kömény
2 tk. őrölt fahéj
2 tk. szárított oregánó
2 tk. eritrit (a paradicsomlé savanyúságától függően)

bors
olívaolaj

A besamel szószhoz: 

6 dkg vaj / margarin
6 dkg (teljes kiőrlésű) liszt
6 dl (növényi) tej
só, bors
1 késhegynyi őrölt szerecsendió

+ 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk és vékonyan felkarikázzuk. A padlizsánokat szintén vékony karikákra vágjuk. Sütőpapírral borított, olívaolajjal kikent tepsire fektetjük őket, sózzuk-borsozzuk és a tetejüket is meglocsoljuk kevés olívaolajjal. 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

Húsos ragu:

A vöröshagymát felaprítjuk, kevés olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát. Hozzáadjuk a húst, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az őrölt köménnyel. Fehéredésig pirítjuk a húst, majd hozzáöntjük a paradicsomszószt, megszórjuk a fahéjjal és az oregánóval, szükség esetén hozzáadjuk az eritritet és néhány perc alatt készre főzzük a ragut.

Besamel szósz: 

Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet és elkeverjük. Először csomós állaga lesz, de ez nem baj. Fokozatosan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet és simára keverjük. Ezt a legegyszerűbben egy kézi habverővel tehetjük meg. Közben fűszerezzük a besamelt sóval, kevés borssal és szerecsendióval.

Összeállítás: 

Egy nagy tál alját kikenjük kevés besamel szósszal. Erre 1 réteg burgonyát, majd 1 réteg padliszánt helyezünk, majd 1 réteg besamel szósz és 1 réteg húsos ragu következik. Ezt addig ismételjük, amíg az összes hozzávalónk el nem fogy. A tetejét besamel szósszal kenjük meg és szórjuk meg a reszelt sajttal. 200 fokos sütőben 30 perc alatt süssük meg a muszakát.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.