12 hónap alatt a Föld körül: ízes, színes, illatos Marokkó

Álmodoztál már arról, milyen lenne belevetni magad egy nagy arab bazári forgatagba, ahol egzotikus ízek, illatok és színek kavalkádja ölel körbe? A levegőben ezernyi fűszer, olívabogyó és argánolaj illata úszik, Te pedig azt sem tudod, hova kapj, annyira elvarázsol ez a mesebeli környezet. Majd miután teleszívtad magad a keleti fűszerek aromájával, bevásároltál a szebbnél szebb kézzel készített ékszerekből és textilekből, a nap fáradalmait egy isteni, fűszeres vacsora mellett pihened ki. Szerintem ezt egyszer mindenkinek át kell élnie, hogy aztán itthonról még sokáig emlékezhessen az átélt kalandokra és a szuvenírbe hozott helyi fűszerekkel a saját konyhájában is  felidézhesse a különleges ízeket.

Addig is merüljünk el a marokkói konyha izgalmas világában, ráadásként pedig egy hagyományos marokkói esküvőn szerzett élményeimet is megosztom veletek!

Nem csoda, hogy a marokkói konyha remekeit kóstolva illatok, színek és ízek kavalkádjában találjuk magunkat, hiszen berber, arab, zsidó, szubszaharai afrikai és indiai hatások egyaránt formálták az ország gasztronómiáját, amely a többi észak-afrikai ország konyhájához való hasonlósága ellenére megőrizte sajátosságait és specialitásait.

A fűszerek mint az őrölt római kömény, a sáfrány, a koriander, a kapor, a gyömbér, a paprika, a kurkuma kiemelten fontos szerepet játszanak a főzés során, ahogy azt az általam is elkészített padlizsánragu és ünnepi sült csirke receptjénél látni fogjuk. Legkedveltebb és leggyakrabban használt alapanyagaik a zöldségek, a hüvelyesek, halak, a csirke-, illetve bárányhús. Desszertjeik alapja gyakran mandula vagy egyéb csonthéjasok, méz, fahéj és a libanoni konyhánál már megismert narancsvirág víz. Tömény, édes süteményeiket szívesen kísérik a tradicionális mentateával.

padlizsánragu2

Előételként hideg vagy meleg salátákat, zöldségételeket fogyasztanak, vagy esetleg fűszeres húsos raguval, kecskesajttal töltött tésztafalatokat (briouat). Főételként kuszkusz, tagine vagy grillezett húsok kerülnek az asztalra. A kuszkuszt és a taginet speciális edényekben, órákon keresztül főzik, gyakran keverve az édes és sós ízeket az ételeken belül, például aszalt gyümölcsök, csonthéjasok, fahéj, gyömbér hozzáadásával. Legismertebb édességeik a « gazellaszervak » névre keresztelt mandulás aprósütemény, a ramadán idején fogyasztott mézes, fűszeres chebakia, vagy az ezerlyukú palacsintának is nevezett, általam is elkészített baghrir.

csirke2

Mi lehetne jobb módja az autentikus marokkói konyha megismerésének, mint egy hatalmas rabati esküvőn végigkóstolni a finomabbnál finomabb ünnepi fogásokat? Néhány évvel ezelőtt meghívást kaptunk a férjem barátjának az esküvőjére, amit egy gyönyörű marokkói palotában, vagyis rijádban rendeztek meg, így nemcsak a hagyományos esküvői szokásokat figyelhettük meg, de a az ünnepi menüt is végigkóstolhattuk.

A meghívás este nyolc órára szólt, így mi az előírt időben meg is érkeztünk, de meglepetten konstatáltuk, hogy rajtunk kívül akkor még csak egy-két vendég lézengett a gazdagon díszített teremben. A többi – a helyi szokásokat nálunk jobban ismerő – meghívott csak tíz óra után kezdett szállingózni, az ifjú pár pedig tizenegy után vonult be. Mondanom sem kell, hogy addigra már igencsak éhesek voltunk, pedig még nem is tudtuk, hogy a vacsora csak hajnali egy óra körül veszi majd kezdetét.

A késői időponton túl a marokkói esküvők legfőbb jellegzetessége kétségkívül az, hogy az ifjú pár több alkalommal átöltözik tradicionális viseletbe. Így szinte az egész estét a vendégektől távol töltik, mivel némelyik öltözetet felvenni akár fél órába is beletelik. Mikor egy-egy új ruhában bevonulnak, mindenki külön fényképet készít velük egy külön erre a célra kijelölt helyen. Szóval miután mi is jól kifényképezgettük magunkat és én már az éhségtől kis híján rosszul voltam, elkezdődött a lakoma.

Először mindenféle édes és sós falatkával megpakolt tálakat szolgáltak fel, olajos magokkal, aszalt gyümölcsökkel kiegészítve, aztán egy isteni galamb tagine következett, amit természetesen kuszkusszal tálaltak. Az asztal közepén lévő hatalmas tálból mindenki saját magának szedhetett. Az órákon tartó főzéstől a hús nagyon finom omlósra sült, a fűszerek, az aszalt sárgabarack és mandula pedig fantasztikus harmóniát alkotott ezzel a szaftos étellel. Ezután újabb főétel, a hét zöldséges kuszkusz érkezett grillezett húsokkal. Ezután a hajnali dínomdánom után a desszertnek már nem sok hely maradt, pedig minden asztalra egy külön tortát szolgáltak fel. A menyasszony csak a torta elfogyasztása után öltözött át a nálunk megszokott hosszú fehér menyasszonyi ruhájába, viszont számunkra meglepő módon az ünnepség ekkor véget is ért. A zenekar pakolni kezdett, a vendégek gyorsan távoztak, mi pedig megállapítottuk, hogy ha a buli szempontjából nem is, gasztronómiailag biztosan emlékezetes marad számunkra ez az esküvő.

darapalacsinta3

A jövő hónapban a pikáns ízeiről, utcai árusairól és úszó piacairól híres Thaiföldre látogatunk el egész éven át tartó ízutazásom keretében, addig is természetesen továbbra is jelentkezem egészséges fogásaimmal.

Föld körüli ízutazásom korábbi receptjeit a következő linkeken érhetitek el: FranciaországLibanonKuba, Spanyolország.

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.