Ha egyszerűen elkészíthető, ízletes sült csirke receptet keresel, próbáld ki ezt! Marokkói ünnepi sült csirke

Vége az unalmas sült csirkéknek! Ha egyszer megkóstoljátok ezt a pikáns szósszal kísért, omlós változatot, soha többet nem akartok majd natúr sült csirkét enni. Jó hír, hogy az elkészítése pont ugyanannyi időbe telik mint egy sima sült csirkéé, a végeredmény viszont ezerszer izgalmasabb. Szóval ráfordított energia és a végeredmény arányában ez a sült csirke nálam díjnyertes, nem véletlenül készítettem el kétszer az elmúlt két hétvégén.

A pikáns, fűszeres szószt én bármihez tudnám enni, úgyhogy megéri feltölteni érte a fűszerpolcot. Én azóta konkrétan mindent a kömény-fahéj-kurkuma-paprika-gyömbér kombóval ízesítek és még nem untam meg :)!

Hozzávalók:

1 háztáji csirke

A fűszeres páchoz:

2 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál tengeri só
1 g sáfrány
1/2 teáskanál bors
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál Cayenne bors
1/2 teáskanál őrölt kömény
1/2 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál édes piros paprika
1/2 teáskanál fahéj
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál víz
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1 kis csokor friss petrezselyem
1 kis csokor friss koriander
2 evőkanál kókuszolaj vagy vaj

csirke1

Elkészítés:

Előző este elkészítjük a fűszeres pácot. A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, hozzáadjuk a fűszereket, az olívaolajat és a vizet és jól összekeverjük. A csirkét kívülről és belülről alaposan bedörzsöljük ezzel a masszával, letakarjuk és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

Másnap egy nagy serpenyőben kevés kókuszolajon vagy vajon körbepirítjuk a csirkét a hagymás masszával együtt, minden oldalát kb. 2 percig. Ezután az egészet áttesszük egy nagy lábosba, felöntjük 2 bögre vízzel (6 dl), hozzáadjuk a felaprított petrezselymet és koriandert, majd 50 percig közepes lángon főzzük. Félidőben megfordítjuk a csirkét. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.

Az 50 perc leteltével a csirkét kivesszük a szaftból és áttesszük egy nagy sütőtálba. A tetejére egy evőkanálnyi kókuszolajat vagy vajat teszünk, betesszük a sütőbe és 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Eközben a lábosban maradt szaftot alacsony lángon, fedő nélkül tovább főzzük, amíg a csirke elkészül. 30 perc elteltével hozzáadjuk a citromlevet, majd turmix- vagy aprítógépben leturmixoljuk.

A csirkét kuszkusszal és a szafttal tálaljuk.

csirke3

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.