Ha egy igazán különleges desszertre vágysz: epres palacsintatorta

Mit szólnátok egy igazán ütős epres sütihez az eperszezon elbúcsúztatásához? Ha Ti is egyszerre két serpenyőben sütitek a palacsintát, meg sem fog kottyanni nektek összedobni ezt sokemeletes csodát!

Ha a (tejmentes) cukrászkrém elkészítésével sem szeretnétek bajlódni, vagy nincs időtök kivárni, amíg a hűtőszekrényben pihen, készítsétek el házi eperlekvárral kikevert és kevés tejszínhabbal fellazított mascarponéval. Nagyobb társaságoknak is tökéletes választás, úgyhogy éljenek a júniusi névnapok és szülinapok!

A recept a júniusi Kifőztük magazinban is megjelent.

Hozzávalók:

A palacsintákhoz: 

3 dl mandulatej (vagy más növényi tej)
2,5 dl szénsavas ásványvíz
4 tojás
28 dkg (teljes kiőrlésű) liszt
3 ek. eritrit / nyírfacukor
4 ek. napraforgóolaj + a sütéshez

Az epres krémhez:

A cukrászkrémhez: 

7,5 dl tej (mandulatejet használtam)
6 tojássárgája
12 dkg kukoricakeményítő
15 dkg eritrit (vagy ízlés szerint más édesítő)
3 g agar agar (vagy 6 zselatin lap)
2 vaníliarúd vagy 3 teáskanál vaníliakivonat
5 dl habtejszín (kókusztejszínt használtam)

Az eperlekvárhoz:

30 dkg eper
2 evőkanál eritrit

+ 20 dkg eper a díszítéshez

Szénhidrát tartalom: 28 g/ szelet (12 szelet esetén)

palacsintatorta2

Elkészítés:

Cukrászkrém:

A tejet a vanília rúd kikapart magjaival vagy a vaníliakivonattal feltesszük melegedni. Még mielőtt felforrna, hozzáadjuk az agar agart vagy az előzőleg hideg vízbe áztatott és kinyomkodott zselatinlapokat, elkeverjük és 1 percig forraljuk. Eközben a tojások sárgáját fehéredésig keverjük az eritrittel, majd fokozatosan hozzáadjuk a kukoricakeményítőt. A forró tejet folyamatos keverés közben ráöntjük a tojásos keverékre, majd visszaöntjük a lábosba és közepes lángon, folyamatos, erőteljes keverés mellett besűrítjük. Ügyeljünk rá, hogy ne maradjanak benne csomók. A krémet áttesszük egy tiszta tálba és még melegen egy celofánt helyezünk a krémre, hogy ne bőrösödjön be. Néhány órára vagy egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
A hab- vagy kókusztejszínt kemény habbá verjük, majd kanalanként gépi habverővel hozzákeverjük a vaníliás krémet. A krémhez hozzáadjuk a kihűlt eperlekvárt is. Teljesen egyneműre dolgozzuk. Felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük.

Eperlekvár: 

Az epret megmossuk, feldaraboljuk és az eritrittel együtt egy kisebb lábosban feltesszük melegedni a tűzhelyre. Közepes lángon főzzük, amíg az eperben lévő víz elpárolog és lekvár állaga lesz. Ez kb. 15 perc.

Palacsinta:

Az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük és egyneműre turmixoljuk. Ha nincs turmixgépünk, hagyományos módon is elkészíthetjük a palacsinta tésztát. A tésztát rögtön használhatjuk, nem kell pihentetni. 16-18 darab palacsintát sütünk, majd hagyjuk kihűlni őket.

palacsintatorta4

Összeállítás: 

Egy tálra helyezzük az első palacsintát, majd vékonyan megkenjük egy réteg krémmel. Ráhelyezzük a következő palacsintát, majd még egy réteg krém következik. Addig folytatjuk, amíg az összes krém és palacsinta elfogy. Ízlés szerint a rétegek közé is szórhatunk epret, illetve a torta tetejét is díszíthetjük eperrel. Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk a tortát.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.