Epres tiramisu csak könnyedén: Tudtad? Ilyen egyszerűen készíthetsz krémsajtot natúr joghurtból

Az utóbbi időszak legnagyobb felfedezése számomra az, hogy otthoni körülmények között is nagyon egyszerűen készíthetünk krémsajtot, ehhez mindössze natúr joghurtra, egy laza szövésű konyharuhára és 12 órára van szükségünk. Az alábbi receptben megtaláljátok, hogy pontosan mit kell tennetek, ha ki szeretnétek próbálni a házi krémsajtot, amit aztán nem csak tiramisuhoz, hanem minden más édes és sós ételhez is fel tudtok használni, amihez egyébként krémsajt kellene.

Na de mi mást is készíthettem volna elsőre a házi krémsajtból mint epres tiramisut, ami a férjem kedvence? Az eperszezon elmúltával természetesen bármilyen más idénygyümölccsel is elkészíthetitek, mindenképpen egy habkönnyű, légies finomságot fogtok kapni.

Hozzávalók 4 személyre: 

A babapiskótához:

5 tojás
15 dkg zabliszt
10 dkg eritrit / nyírfacukor
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja

A krémhez: 

60 dkg natúr joghurt (vagy 25 dkg mascarpone)
2 tojás
ízlés szerinti édesítő
25 dkg eper + 10 dkg a rétegezéshez és díszítéshez
3 evőkanál víz

epres tiramisu2

Elkészítés: 

Krémsajt: 

Amennyiben natúr joghurtból szeretnénk elkészíteni a krémsajtot, akkor előző este a joghurtot egy laza szövésű textilbe kanalazzuk, a textilt szorosan összefogjuk, egy fakanál nyelére rákötjük és a fakanál segítségével egy jó mély tál fölé fellógatjuk. Hűtőszekrénybe tesszük, hogy a savó kicsepegjen belőle. Ha bolti mascarponét használunk, akkor ez a lépés elhagyható. Másnapra a savó kicsepeg a joghurtból és krémsajtot kapunk. Nekem a 60 dkg joghurtból kb. 25 dkg krémsajt lett.

Babapiskóta:

A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk. A tojássárgákat az eritrittel és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. Folyamatos keverés mellett a tojássárgájához keverjük a zablisztet, majd két részletben a felvert tojásfehérjét is. Az így kapott tésztát habzsákba töltjük, majd egy sütőpapírral bélelt gáztepsire csíkokat nyomunk belőle. 160 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük a babapiskótákat, majd kihűtjük őket.

epres tiramisu1

Krém: 

A 25 dkg epret megtisztítjuk, felkockázzuk és 3 evőkanál vízzel leturmixoljuk. Ezután közepes lángon ízlés szerinti édesítővel kb. 10 percig főzzük, majd kihűtjük.

A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk. A fehérjét gépi habverővel kemény habbá verjük. A krémsajtot a tojások sárgájával kihabosítjuk. Hozzáadjuk a kihűlt eperlekvárt, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is. Ha szükséges, tovább édesíthetjük.

Összeállítás: 

A poharak aljába kevés krémet teszünk, majd erre egy réteg összetört babapiskóta kerül. Ismét krém következik, majd felkockázott epret szórunk rá és krémmel befedjük. Fogyasztásig hűtőszekrényben tálaljuk.

epres tiramisu4

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.