Habkönnyű nyári áfonyás joghurttorta

Az epres tiramisu receptemnél már olvashattatok arról, hogyan készítek krémsajtot natúr joghurtból. Most ehhez a sült joghurttortához használtam fel a házi módszeremet, ami a sajttorta nyári, légies változata. A tortaforma aljába nyomkodhattok vajjal elkevert darált kekszet, anélkül pedig még könnyedebb desszertet kaptok.

Nyári baráti, családi összejövetelekre tökéletes választás, próbáljátok ki Ti is!

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához: 

1 kg natúr joghurt a krémsajthoz (vagy 40 dkg bolti natúr krémsajt)
25 dkg görög joghurt
1/2 evőkanál kókuszliszt (vagy sima búzaliszt)
15 dkg eritrit
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
2 evőkanál citromlé
3 tojás

Az áfonyaszeléhez: 

20 dkg áfonya
4 evőkanál víz
3 dkg eritrit
1 g agar agar
+ 5 dkg áfonya a díszítéshez

nyári ájoghurttorta3

Elkészítés: 

Amennyiben natúr joghurtból szeretnénk elkészíteni a krémsajtot, akkor előző este a joghurtot egy laza szövésű textilbe kanalazzuk, a textilt szorosan összefogjuk, egy fakanál nyelére rákötjük és a fakanál segítségével egy jó mély tál fölé fellógatjuk. Hűtőszekrénybe tesszük, hogy a savó kicsepegjen belőle. Ha bolti natúr krémsajtot használunk, akkor ez a lépés elhagyható. Másnapra a savó kicsepeg a joghurtból és krémsajtot kapunk. Nekem az 1 kg joghurtból 40 dkg krémsajt lett.

A tortaforma alját és oldalát sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A krémsajtot, a görög joghurtot, az eritritet, a citrom héját és levét, a tojásokat és a kókuszlisztet gépi habverővel összedolgozzuk. A keveréket a tortaformába öntjük és 180 fokon 15 percig sütjük. Ezután levesszük a sütő hőmérsékletét 120 fokra és további 100 percig sütjük a tortát. Akkor jó, ha a közepe még kissé remegős. Ezután a sütőt lekapcsoljuk és a tortát a sütőben hagyjuk langyosra hűlni.

Közben elkészítjük az áfonyazselét. Ehhez 20 dkg áfonyát 4 evőkanál vízzel aprítógépben leturmixolunk, egy kis lábosba öntjük, hozzákeverjük az eritritet, az agar agart és felforraljuk. 2-3 percig főzzük, majd kissé kihűtjük és a langyos torta tetejére öntjük. A tortát legalább 4-5 órára hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.