Kókuszos kölesgombóc málnával

Az egyik új kedvenc alapanyagom a köles: gyorsan, sokféleképpen elkészíthető, gluténmentes, számos pozitív egészségügyi hatása van és még az ára is nagyon kedvező. Gazdagíthatjuk vele salátáinkat, egytálételeinket, rakott ételekben kiválthatjuk vele a rizst, készíthetünk belőle felfújtat. De nemcsak sós ételekhez kiváló, hiszen például kókusztejben megfőzve, kevés fahéjjal, citromhéjjal ízesítve isteni, tejberizshez hasonló édességet kapunk. Ezt gondoltam most tovább egy lépéssel és az édes, főtt kölesből gombócokat formáztam, amelyekbe 1-1 málnaszemet rejtettem, majd kókuszreszelékbe forgattam őket. Annyit elárulok, hogy nehéz leállni vele 1-2 darabnál :)!
Hozzávalók kb. 14 gombóchoz: 

1 bögre köles
1,5 bögre víz
1 bögre sűrű, konzerv kókusztej
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
4-5 ek. eritrit (vagy ízlés szerint más édesítő)
1 teáskanál fahéj
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg málna

kölesgolyó2

Elkészítés:

A kölest a vízzel feltesszük főni. Mikor a vizet már majdnem teljesen magába szívta, hozzáadjuk a kókusztejet, az eritritet, a fahéjat és a reszelt citromhéjat és alacsony lángon készre főzzük. Kihűtjük, majd vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, amelyek közepébe 1-1 málnát teszük. A gombócokat kókuszreszelékbe forgatjuk.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.