12 hónap alatt a Föld körül: Thaiföld, a mosoly és a street food hazája

Gyömbér, chili, curry paszta, koriander, kurkuma: ha a thai konyha remekeit kívánjuk megkóstolni, készüljünk fel az erőteljes, ugyanakkor egymással tökéletes harmóniát alkotó ízekre. Bangkok utcáin curry, gyömbér és sült csirke illat úszik a levegőben, nem véletlenül nevezik a dél-kelet ázsiai országot a street food hazájának is. És valóban: nincs olyan étel Thaiföldön, amit ne vásárolhatnánk meg az utcai árusok kocsijairól. A tengerparton pedig még ennél is jobb dolgunk lehet: a mozgó árusok egyenesen a napozóágyunkig hozzák a meghámozott, felszeletelt mézédes ananászokat, görögdinnyéket, a friss kókuszdiót és szinte bármit, amit csak megkívánunk.

De melyek azok az autentikus alapanyagok, fűszerek és hozzávalók, amelyek nem hiányozhatnak egy thai háztartásból sem és legfőképpen, hogyan reprodukálhatjuk a fantasztikus ízkombinációkat otthon, a saját konyhánkban? Tartsatok velem ízutazásom következő állomására, amely során megtanulunk házi curry pasztát készíteni és az is kiderül, minek köszönheti világszintű népszerűségét az egyik legismertebb thai étel, a pad thai.

A thai konyha leggyakrabban használt alapanyagai az illatos, friss fűszernövények mint a koriander, a gyömbér, a citronella, a thai bazsalikom, a chili, a csirke-, marha-, és sertéshús, valamint az elmaradhatatlan rizs, szárított fűszerek közül pedig a kurkuma, kardamom, római kömény biztosan nem hiányozhatnak egy thai konyhából sem. A legkedveltebb fogások közé tartozik a fűszeres, kókusztejes csirkeleves (Tom Kha Kaï), a csípős garnélarák leves (Tom Yum), a thai bazsalikomos pirított csirke (Gai Phat Krapao), a különböző curryk és természetesen a világ körüli hódító körútra indult Pad Thai.

De hogyan született és lett ennyire népszerű a thai wokbárok sztárja, a rizstésztás, halszósszal ízesített, csírával, tofuval, rákkal vagy hússal gazdagított Pad Thai? Meglepő módon nem egy évszázados receptről van szó. Az 1930-as évek végén feltámadó thai nemzeti öntudat hívta életre a tésztaételt, az akkori miniszterelnök ugyanis kampányt hirdetett egy thai nemzeti fogás megalkotására, amelynek eredményeként megszületett az édes, sós és savanyú ízek tökéletes harmóniáját nyújtó Pad Thai.

thaiföld3

S ha már fűszerekről esett szó, ízutazásunk elmaradhatatlan állomása a piac, amely Thaiföldön is kihagyhatatlan, sőt itt egy egészen új formájával ismerkedhetünk meg: az úszó piaccal. Bár mára az úszó piacok inkább csak turisztikai attrakcióként semmint valós árucsere helyszíneként szolgálnak, a színes úszó kavalkád mindenképpen megér egy látogatást és ha már ott vagyunk, kóstoljunk meg minél több, elsőre talán bizarrnak tűnő gyümölcsöt.

thaiföld2

thaiföld1

S hogy miként teremthetünk autentikus thai hangulatot a konyhánkban? Semmiképpen ne ijedjünk meg a sok egzotikus hozzávaló hallatán, néhány fűszer és ma már bárhol megtalálható alapanyag beszerzésével mi is igazi thai fogásokat varázsolhatunk az asztalra. Sőt, a bolti curry pasztát is elfelejthetjük, hiszen az általam is elkészített thai csirkecurry receptjéből megtanulhatjuk otthon előállítani ezt az izgalmas, fűszeres szószt.

Előételként egy könnyű, mégis pikáns csirkesalátát választottam, ami kitűnő választás lehet maradék csirkesült felhasználásához. Az elkészítése nem tart tovább néhány percnél és elfogyni is pont ennyi idő alatt fog, hiszen a friss, ropogós zöldségek, az izgalmas szósz, a csirkemell és a mandula nagyon kellemes ízkombinációt eredményez.

thai saláta2

Főételként a már említett csirkecurryt főztem és elmondhatom, hogy a végeredmény bármely bolti üveges változatból készült párját felülmúlja. Bár a fűszerpolcot alaposan fel kellett töltenem a recepthez, hiszen a curry paszta alapját egy tucatnyi friss és szárított fűszer, valamint jó sok hagyma és kókusztej alkotja, cseppet sem bántam meg, mert biztosan nem utoljára készítettem el ezt a fogást sem. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a curry recepttel a tarsolyunkban számtalan egyéb étellel, például levesekkel, garnélarákos, marha-, vagy éppen sertéshúsos ragukkal is kísérletezhetünk.

thai curry2

Desszertnek a thaiak általában gyümölcsöt fogyasztanak, de nagyon népszerű a ragacsos kókuszos rizs, illetve az egyéb kókusztejből és rizslisztből készült édességek is. A thaiföldi gyümölcsválasztékot látva, az európai utazó csak kapkodja a fejét a sok-sok egzotikus íz, illat és forma felett: a durian, a mangusztán, a farang, a kathon csak számunkra csengenek ismeretlenül, Thaiföldön a mindennapos kedvencek közé tartoznak, ahogy a már számunkra is elérhető sárkánygyümölcs, vagy pitaya és a mini banán is.

Az én választásom a nyári melegre tekintettel egy hűsítő mézes-gyömbéres mangó sorbet-re esett, ami thai menünk könnyű, frissítő, ugyanakkor egzotikus lezárása lehet.

mangósorbet2

A jövő hónapban Mexikóba, a kukorica, chili és az avokádó hazájába látogatunk el egész éven át tartó ízutazásom keretében, addig is természetesen továbbra is jelentkezem egészséges fogásaimmal.

Föld körüli ízutazásom korábbi receptjeit a következő linkeken érhetitek el: FranciaországLibanonKubaSpanyolország, Marokkó.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.