Ha szeretitek a pikáns, fűszeres ételeket, akkor ezt a kókusztejes csirkecurryt nektek találták ki! A receptből kiderül, hogyan készíthettek hozzá házilag currypasztát, így örökre elfelejthetetitek a bolti, tartósítószerrel és cukorral teli változatokat. Mindenképpen próbáljátok ki, nálam tuti befutó ez a recept :).
Hozzávalók 4 személyre:
A currypasztához:
2 teáskanál szárított chilipor
1 dl sűrű kókusztej (konzervből)
1 chili paprika (vagy zöld erős paprika)
2 teáskanál édeskömény mag
5 kardamom hüvely magjai kikaparva
1 teáskanál őrölt koriander
2 teáskanál őrölt római kömény
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
1,5 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
2 dkg pirított kesudió vagy mandula
15 dkg salottahagyma feldarabolva
5 cm friss gyömbér meghámozva, feldarabolva
4 gerezd fokhagyma meghámozva, feldarabolva
2 evőkanál olívaolaj vagy más növényi olaj
A csirkeraguhoz:
1,5 teáskanál kókuszolaj
2 salottahagyma apróra vágva
7 cm friss gyömbér meghámozva, gyufaszál vastagságúra felvágva
4 dl sűrű kókusztej (konzervből)
4-5 dl csirkehúsleves alaplé
30 dkg rizstészta (én japán soba tésztát használtam)
60 dkg tanyasi csirkemell felcsíkozva
10 dkg bambuszrügy
10 dkg friss bébi spenót
1 marék friss koriander
2 szál újhagyma felkarikázva
1 chili paprika (vagy zöld erős paprika)
1 lime
só
Elkészítés:
Currypaszta:
Aprítógépben az összes hozzávalót krémesre turmixoljuk.
Csirkeragu:
Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a kókuszolajat, rádobjuk a salottahagymát és gyömbért és közepes lángon kissé megpirítjuk őket. Hozzáadjuk a currypasztát és 2 percig főzzük. Hozzáadjuk a kókusztejet és a csirkealaplevet, sózzuk és 8 percig főzzük.
Közben felteszünk egy lábosban vizet rizstésztának. Megfőzzük a tésztát, majd félretesszük.
A raguhoz hozzáadjuk a megsózott, felcsíkozott csirkemellet és a bambuszrügyet és további 8 percig főzzük. Ezután hozzátesszük a bébispenótot, a koriandert és még 1 percig főzzük. Megkóstoljuk és ha szükséges, megsózzuk.
A rizstészát tányérokba szedjük, rámerjük a csirkecurryt. A felaprított újhagymával, erős paprikával, korianderrel és limelével meglocsolva tálaljuk.