Az epres tiramisu és a habkönnyű áfonyás joghurttorta után készítsétek el ezt a nyári pohárkrémet is házi krémsajtból! Minimális munka, maximális élvezet :). Áfonya helyett természetesen bármilyen más kedvenc idénygyümölcsötöket is felhasználhatjátok: málna, szeder, sárgabarack, őszibarack… Próbáljátok ki mindegyikkel!
A recept a Kifőztük júliusi számában is megjelent.
Hozzávalók 4 személyre:
A krémsajtos részhez:
50 dkg natúr joghurt
10 dkg nyírfa(por)cukor
+ 2 evőkanál natúr joghurt
Az áfonyazseléhez:
15 dkg áfonya
4 evőkanál víz
1 g agar agar
3 dkg nyírfacukor
+ 10 dkg áfonya a díszítéshez
A kókuszos piskótához:
2 tojás
3 dkg nyírfacukor
1 evőkanál víz
6 dkg kókuszreszelék
1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
Előző este a joghurtot egy laza szövésű textilbe kanalazzuk, a textilt szorosan összefogjuk, egy fakanál nyelére rákötjük és a fakanál segítségével egy tál fölé fellógatjuk. Hűtőszekrénybe tesszük, hogy a savó kicsepegjen belőle.
Másnap 15 dkg áfonyát 4 evőkanál vízzel és a nyírfacukorral leturmixolunk, majd hozzáadjuk az agar agart és felforraljuk. Folyamatos kevergetés mellett két percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és kihűtjük.
A piskótához a tojások fehérjét és sárgáját ketté választjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Külön tálban habverővel fehéredésig verjük a tojássárgákat a nyírfacukorral és a reszelt citromhéjjal. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a vizet és kókuszreszeléket is. Majd három részletben óvatosan a masszába forgatjuk a felvert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben 15-17 percig sütjük. A sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni.
A krémsajtos réteghez a lecsepegtetett joghurtot a nyírfacukorral és a plusz két evőkanál natúr joghurttal összekeverjük.
A piskótát darabokra tépkedjük, majd a krémsajttal, az áfonyazselével és a friss áfonyával poharakba rétegezzük. Fogyasztásig hűtőszekrénybe tesszük.