A töltött zöldségek mint például ez a köleses csirkés kaliforniai paprika tökéletes nyári fogások. Kaliforniai paprika helyett tölthetünk padlizsánt, cukkinit, paradicsomot is. A kölest helyettesíthetjük bulgurral kuszkusszal, quinoával, rizzsel is. Készítsetek ti is töltött zöldségeket ízléseteknek megfelelő hozzávalkból és írjátok meg kommentben, hogy nektek melyik a kedvencetek !
A recept a júliusi Kifőztük Magazinban is megjelent.
Hozzávalók 4 személyre:
4 kaliforniai paprika
1 bögre köles
1 cukkini
1 lilahagyma
1 kis csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
30 dkg maradék főtt vagy sült csirkehús
1 szál szárzeller
1 evőkanál provence-i fűszerkeverék
só
bors
olívaolaj
A tálaláshoz:
1 doboz natúr joghurt
1 gerezd fokhagyma
só
bors
Elkészítés:
A kölest kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. A hagymát, a zöldségeket és a csirkehúst felaprítjuk. Kevés olívaolajon megdinszteljük a lila hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, az apróra vágott cukkinit és szárzellert, sózzuk, borsozzuk és kevés vizet aláöntve kb. 10 percig pároljuk. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra és a paprikák tetejét levágjuk, magházukat eltávolítjuk. A cukkinihez hozzáadjuk a felaprított csirkehúst, a petrezselymet, a provence-i fűszert és a reszelt citromhéjat. Összeforgatjuk a főtt kölessel, sózzuk, borsozzuk.
Az így elkészült ragut a paprikákba töltjük, a paprikákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük.
A fokhagymás, sós joghurttal tálaljuk.