Az alábbi receptet követve Ti is könnyedén elkészíthetitek otthon a mexikóiak legnagyobb kedvencét. Míg a húsos ragu fő, keverjétek ki a tortillák tésztáját, majd palacsintához hasonló módon süssétek ki őket! Az eredeti kukoricatortillák elkészítése nagy gyakorlatot igényel, mivel a kukorica liszt miatt a tészta könnyen szétmállhat, túl száraz vagy éppen túl ragadós lehet (saját tapasztalat :D). Ha a mexikói nagymamáktól nem is tanulhatjuk el készítésének fortélyait, ezzel a gyors és egyszerű recepttel mi is nagyon finom tortillát süthetünk. Arról nem is beszélve, hogy a kukorica liszt egy részét csicseriborsó lisztre cseréljük, ami hallatán a mexikóiak valószínűleg megütköznének, de higgyétek el, így könnyen kezelhető, tökéletes állagú tortillákat kaptok. Sőt, ha a tésztát nem simítjátok el a serpenyőben, akkor az amerikai palacsintához hasonló, pufi palacsintákat kaptok. Próbáljátok ki Ti is!
Hozzávalók 4-5 személyre:
A húsos raguhoz:
1 kg sertéskaraj
2 bögre víz
4 zöld erős paprika
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 kávéskanál őrölt oregánó
1 kávéskanál őrölt koriander
2 evőkanál almaecet
1 evőkanál ételecet
só, bors
kókuszzsír
A tacoshoz:
1,5 bögre (2,5 dl-s) kukorica liszt
1 bögre csicseriborsó liszt
1,5 bögre víz
só
Az összeállításhoz:
guacamole (receptért kattints ide)
1-1 piros és sárga kaliforniai paprika
1 fej lilahagyma
1 kis csokor koriander
Elkészítés:
Húsos ragu:
A sertéshúst kisebb kockákra vágjuk és feltesszük a vízben főni. Ekkor még nem szükséges megsózni. 15 perc elteltével az edényről levesszük a fedőt és így főzzük tovább. Mikor a víz elpárolgott, kevés kókuszzsírt adunk hozzá, megsózzuk és körbepirítjuk a húst. Ezután levesszük a tűzről és két villával vagy a kezünkkel szálasra tépkedjük a húst. Félretesszük az edényt, amiben a húst készítettük.
Az erős paprikákat felaprítjuk és egy bögre langyos vízbe beáztatjuk. Egy serpenyőt felforrósítunk és szárazon megpirítjuk benne a római köményt, az oregánót és a koriandert. Lehúzzuk a tűzről és félretesszük. A felaprított erős paprikát a vízével együtt a kétféle ecettel és a fokhagymával összeturmixoljuk. A húst visszatesszük abba az edénybe, amelyben megfőztük, hozzáöntjük a chilis folyadékot, sózzuk-borsozzuk és 5-10 perc alatt készrefőzzük.
Tacos:
A kétféle lisztet a vízzel és sóval kikeverjük, egy sűrű palacsintatésztát kapunk. Egy serpenyőt felforrósítunk és kevés olíva olajon kisütjük benne a palacsintákat. Egy evőkanál hátával simítsuk el a tésztát a serpenyőben, hogy minél vékonyabb tortillákat kapjunk.
Összeállítás:
A tacost megpakoljuk a húsos raguval, zöldségekkel és guacamoléval és azonnal fogyasztjuk.