Mexikói fahéjas rizsital (Horchata de arroz) és ráadás tejberizs recept!

Manapság egyre többen fogyasztanak különböző növényi tejeket, akár kávéba, akár főzéshez, vagy desszertek készítéséhez. Az én évekkel ezelőtti első kísérletem kezdő életmódváltóként elég csúfos kudarcba fulladt, ugyanis nagy lelkesedéssel elkészítettem a reggeli kávém “reform” változatát kókusztejjel és agávé sziruppal, ami az első korty után sajnos a mosogatóban végezte. Azóta megtanultam, hogy a növényi tejek között sem mindegy, hogy melyiket mihez használjuk fel, így a kávéhoz inkább valamilyen semlegesebb ízű növényi tej illik, például rizs- vagy zabtej. A kókusztej viszont tejberizshez, sütemények tésztájába, vagy ázsiai ételekbe tökéletes.
Nemcsak a boltban vásárolhatjuk meg a növényi tejeket, otthon is egyszerűen elkészíthetjük őket. Már rég óta szemezgettem a különböző receptekkel, ezért is örültem meg nagyon, mikor mexikói ízutazásom keretében felfedeztem ezt a fahéjas rizsitalt, ami tulajdonképpen egy ízesített rizstej, házilag elkészítve. Mexikóban jól behűtve, jégkockával fogyasztják, próbáljátok ki Ti is! A visszamaradó rizstöretből pedig főzzetek tejberizst, hogy semmi ne vesszen kárba.

Hozzávalók kb. 1 liter rizsitalhoz: 

A rizstejhez:

50 dkg rizs (sima fehér rizsből vagy barna rizsből is készíthetjük)
1,2 liter víz
2 fahéjrúd
édesítő ízlés szerint (kevés steviát használtam)

A tejberizshez: 

a rizstejből fennmaradó ledarált rizs
5 dl kókusztej
víz
2 fahéjrúd
1 kávéskanál őrölt vanília
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
édesítő ízlés szerint

horchata 1

Elkészítés:

Rizstej: 

A rizst és a fahéjat egy nagy tálba tesszük és felöntjük a vízzel. Celofánnal lefedjük és legalább 4-5 órán keresztül állni hagyjuk a hűtőszekrényben. Ezután az egészet leturmixoljuk turmixgépben. Majd egy tál fölött gézen, vagy konyharuhán átszűrjük. A fennmaradt ledarált rizst félretesszük a tejberizshez. Az átszűrt rizsitalt kevés édesítővel összekeverjük és felhasználásig hűtőben tároljuk. Jégkockákkal és fahéjjal megszórva tálaljuk.

horchata4

Tejberizs: 

A ledarált rizst a kókusztejjel, a fahéj rudakkal, a vaníliával, az édesítővel és a reszelt citromhéjjal feltesszük főni. Mikor már majdnem teljesen magába szívta a kókusztejet, megkóstoljuk és ha még kemény, öntünk hozzá vizet és puhára főzzük.

tejberizs.jpg

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.