Bevallom őszintén, görögországi nyaralásunkból hazatérve eléggé kellemetlenül érintett a párizsi 15 fok. De nézzük a jó oldalát! Ismét bekapcsolhatjuk a sütőt anélkül, hogy szaunaközeli élményben lenne részünk a lakásban. Így fürdőruháról kardigánra, a sütés nélküli desszertekről pedig melengető pitékre váltottam, amilyen ez a zöldséges, sós változat is. Szerintem ez a pite már színeiben is a nyár végét, ősz elejét idézi, így tökéletes lehet erre a hirtelen jött hűvös időre. Kaliforniai paprika helyett cukkinivel, paradicsommal is elkészíthetitek.
A recept az augusztusi Kifőztük Magazinban is megjelent.
Hozzávalók egy 26 cm-es pitéhez:
A tésztához:
12 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (vagy 6-6 dkg tk. búzaliszt és hajdinaliszt)
10 dkg magkeverék (lenmag, szezámmag, napraforgómag)
5 cl olívaolaj
5 cl víz
1 csapott kávéskanál só
A töltelékhez:
1-1 piros, sárga és zöld kaliforniai paprika
2 paradicsom
3 szál szárzeller
1 kis csokor petrezselyem
1 póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
25 dkg natúr joghurt
3 tojás
olívaolaj
1 evőkanál provence-i fűszerkeverék
só
bors
Elkészítés:
Tészta:
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd a tésztát a piteforma aljába és oldalára nyomkodjuk. 12 perc alatt 180 fokon elősütjük a tésztát.
Töltelék:
A zöldségeket felaprítjuk, majd kevés olívaolajon 10 perc alatt megpirítjuk őket. Közben sózzuk-borsozzuk és megszórjuk a provence-i fűszerkeverékkel. A zöldségeket elegyengetjük az elősütött pitetésztán. A joghurtot simára keverjük a tojásokkal, megsózzuk, majd ráöntjük a zöldségekre. 180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük a pitét.