12 hónap alatt a Föld körül: Olaszország – mindenki kedvence

A kedvenc konyhák versenyét nagy valószínűséggel az olasz nyerné, hiszen ki ne szeretné a pizzát, a spagettit, a lasagnét, a tiramisut, meg persze az isteni olasz fagyikat? Folytathatnánk a sort további népszerű ételekkel is mint a minestrone, a rizottó,  a gnocchi, desszertek közül pedig a panettone, a panna cotta, vagy a profiterol. De az olasz konyha nem csak a világszerte ismert és szeretett maroknyi fogásra korlátozódik, hiszen Itália régiói rendkívül gazdag és változatos gasztronómiai úticélt jelentenek. Az évszázadok során a külső hatások, új alapanyagok folyamatosan gazdagították, alakították az olasz konyhaművészetet, amelynek köszönhetően mára meghódította a világot. Gondoljunk csak bele, mit érne egy jó pizza a napérlelte paradicsomokból készült, mennyei paradicsomszósz nélkül?

Az olasz gasztronómia gyökereit az ókori római és arab konyhában találjuk. A sózott halak szeretete a rómaiaktól ered, míg az araboknak a padlizsán, a száraz tészták és az édességek meghonosítását köszönhetik. A friss tésztákat már az ókori rómaiak és görögök is ismerték, a száraz változatok azonban a III. századtól kezdve Palesztinából érkeztek. Az igazi fordulópontot azonban Amerika felfedezése és az Újvilág alapanyagainak itáliai megjelenése hozta el: a paradicsom, paprika, burgonya forradalmasította az olasz konyhát.

pestorosso7

Az olasz gasztronómia sokszínűsége nagy mértékben a tartományok történelmi hagyományainak, illetve az éghajlati és környezeti különbségeknek köszönhető. Míg a rizs, a kukorica és a sonka északon, addig az olívaolaj, a búza és a paradicsom délen számít a mindennapi táplálkozás alapjának. A hagyományos helyi specialitások minden régió identitásának középpontjában állnak, a recepteket pedig családon belül, generációról generációra örökítik tovább.

Az alábbiakban egy játékot találtok, amelyben az egyes tartományokat kell összepárosítanotok a jellegzetes ételeikkel:

1. Toszkána               A. Pesto alla genovese: bazsalikomos pesto

2. Ligúria                   B. Spaghetti alla puttanesca: paradicsomszószos, olívabogyós spagetti

3. Szicília                   C. Panforte: karácsonyi fűszeres sütemény

4. Campania              D. Pármai sonka, parmezán, balzsamecet

5. Emilia-Romagna  E. Cannoli: ricottakrémmel töltött roló

A megoldást a cikk végén találjátok!

parmigiana3

Bármelyik régióról legyen is szó, egy biztos: az olaszok megadják a módját az étkezésnek. Egy hagyományos vacsora aperitívvel indul, ezt követően antipasti-t, vagyis különböző zöldségekből, felvágottakból, falatkákból álló tálat szolgálnak fel, majd az első fogás, a primo következik, amely rendszerint valamilyen tésztaétel vagy rizottó. Fontos tehát megjegyezni, hogy az olaszok a tésztaféléket nem főételként, csupán “bemelegítésként” fogyasztják, ezt követi a secondo, vagyis a főétel, ami valamilyen hús vagy hal zöldségekből álló körettel. A desszertet megelőzi a sajt, formaggio, majd jönnek a dolci, vagyis sütemények és gyümölcsök, végül pedig az eszpresszó és a különböző, emésztést segítő italok mint a grappa vagy a limoncello. Ezt még leírni is sok, nemhogy végigenni, nekünk nem is sikerült, mikor a férjem Milánóban élő rokonait látogattuk meg. A vacsora a fenti menü szerint indult, de mi csak a tésztákig bírtuk, a primo után feladtuk. Az olasz rokonok hitetlenkedve fogadták az összeszűkült “francia” gyomrunkat és sajnálkozva lemondták az étteremben már előre megrendelt húsokat, halakat és desszerteket. Azért hazafelé egy fagyi természetesen nem maradhatott el. Ha Olaszországban jártok, Ti se hagyjátok ki az istenien krémes gelatókat! Az én kedvencem a mogyoró volt, azt minden alkalommal kértem :).

tiramisu2.jpg

Ha meghoztam a kedveteket, varázsoljatok Ti is olasz hangulatot a konyhába! Ízutazásom keretében igyekeztem ismert és kevésbé ismert ételeket készíteni számotokra, így egy paradicsomos pestóra, paradicsomos-mozzarellás rakott padlizsánra (parmigiana di melanzane), illetve a klasszikus tiramisura esett a választásom természetesen egy kis csavarral, cukor- és gluténmentesen készítve. Receptek hamarosan a blogon!

A jövő hónapban Indiába látogatunk, úgyhogy addig is töltsétek fel a fűszeres polcotokat, mert pikáns ízekből nem lesz hiány! Addig is természetesen továbbra is jelentkezem egészséges fogásaimmal.

Föld körüli ízutazásom korábbi cikkeit és receptjeit a következő linkeken érhetitek el: FranciaországLibanonKubaSpanyolországMarokkóThaiföld, Mexikó.

A játék megoldása: 1-C, 2-A, 3-E, 4-B, 5-D

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.