Olasz rakott padlizsán – Parmigiana di melanzane

Ahány ház, annyi recept: ez a mondás erre a mennyei rakott padlizsánra is igaz, hiszen van, aki lisztbe és tojásba forgatva bő olajban süti, más natúran grillezi a padlizsánokat, míg én kevés olívaolajjal meglocsolva a sütőben való elősütést választottam. Így a padlizsánok vajpuhára sülnek, mégsem szívják meg magukat rengeteg zsiradékkal. Az érett, zamatos paradicsomokból főzött házi paradicsomszósszal és az olvadt sajttal együtt ellenállhatatlan egytálételt kapunk.

Hozzávalók 4 személyre: 

5 közepes padlizsán
1 kg érett paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom
30 dkg mozzarella
5 dkg reszelt parmezán
olívaolaj

bors
oregánó

parmigiana4

Elkészítés:

A padlizsánokat meghámozzuk és hosszában 1 cm széles szeletekre vágjuk. Mindkét oldalukat besózzuk és konyhai papírtörlőn 1 órát állni hagyjuk. A paradicsomok alján kereszt alakú bemetszést ejtünk, 30 másodpercre lobogó vízbe tesszük őket, majd néhány másodpercre jéghideg vízbe áztatjuk őket. Ezután lehúzzuk a héjukat, majd eltávolítjuk a magokat és felkockázzuk. A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk. Olívaolajon megdinszteljük a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a paradicsomot is. Sózzuk-borsozzuk, megszórjuk oregánóval és lefedve közepes lángon 30 percig főzzük. Ha szükséges, önthetünk hozzá kevés vizet. A végén a friss bazsalikomleveleket is hozzáadjuk, belekeverjük és elzárjuk a tűzhelyet. A padlizsánokból kinyomkodjuk a nedvességet, majd sütőpapírral bélelt, olívaolajjal kikent tepsire tesszük őket és 200 fokos sütőben 30 percig sütjük. Közben a mozzarellát lecsöpögtetjük és felszeleteljük. Mikor a padlizsánok megsültek, egy hőálló tál alját kirakjuk egy réteg padlizsánnal, erre egy réteg paradicsomszószt kenünk, megszórjuk a reszelt parmezánnal, majd kirakjuk mozzarellával. Addig ismételjük, amíg az összes hozzávaló elfogy. A tetejére paradicsomszósz és mozzarella kerül. 180 fokon 25 perc alatt megsütjük.

parmigiana3

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.