Olasz rakott padlizsán – Parmigiana di melanzane

Ahány ház, annyi recept: ez a mondás erre a mennyei rakott padlizsánra is igaz, hiszen van, aki lisztbe és tojásba forgatva bő olajban süti, más natúran grillezi a padlizsánokat, míg én kevés olívaolajjal meglocsolva a sütőben való elősütést választottam. Így a padlizsánok vajpuhára sülnek, mégsem szívják meg magukat rengeteg zsiradékkal. Az érett, zamatos paradicsomokból főzött házi paradicsomszósszal és az olvadt sajttal együtt ellenállhatatlan egytálételt kapunk.

Hozzávalók 4 személyre: 

5 közepes padlizsán
1 kg érett paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom
30 dkg mozzarella
5 dkg reszelt parmezán
olívaolaj

bors
oregánó

parmigiana4

Elkészítés:

A padlizsánokat meghámozzuk és hosszában 1 cm széles szeletekre vágjuk. Mindkét oldalukat besózzuk és konyhai papírtörlőn 1 órát állni hagyjuk. A paradicsomok alján kereszt alakú bemetszést ejtünk, 30 másodpercre lobogó vízbe tesszük őket, majd néhány másodpercre jéghideg vízbe áztatjuk őket. Ezután lehúzzuk a héjukat, majd eltávolítjuk a magokat és felkockázzuk. A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk. Olívaolajon megdinszteljük a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a paradicsomot is. Sózzuk-borsozzuk, megszórjuk oregánóval és lefedve közepes lángon 30 percig főzzük. Ha szükséges, önthetünk hozzá kevés vizet. A végén a friss bazsalikomleveleket is hozzáadjuk, belekeverjük és elzárjuk a tűzhelyet. A padlizsánokból kinyomkodjuk a nedvességet, majd sütőpapírral bélelt, olívaolajjal kikent tepsire tesszük őket és 200 fokos sütőben 30 percig sütjük. Közben a mozzarellát lecsöpögtetjük és felszeleteljük. Mikor a padlizsánok megsültek, egy hőálló tál alját kirakjuk egy réteg padlizsánnal, erre egy réteg paradicsomszószt kenünk, megszórjuk a reszelt parmezánnal, majd kirakjuk mozzarellával. Addig ismételjük, amíg az összes hozzávaló elfogy. A tetejére paradicsomszósz és mozzarella kerül. 180 fokon 25 perc alatt megsütjük.

parmigiana3

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.