Egy igazi klasszikus kicsit másként: Tiramisu házi babapiskótából

A tiramisut szerintem senkinek nem kell bemutatni: vékony kakaóréteg alatt megbújó  selymes mascarponekrém és erős kávéba áztatott babapiskóta egymásra rétegezve. Hmmm, az egyik kedvenc desszertem, aminek nehezen tudok ellenállni. Ezért megalkottam a cukor- és gluténmentes változatát, ami legalább ugyanannyira finom mint a hagyományos recept szerint készült. Készítsétek el Ti is, az olasz hangulatot garantálom!
Ha pedig a klasszikus kávés tiramisu helyett újragondolt változatokra vágytok, akkor próbáljátok ki az epres vagy a narancsos-gesztenyés tiramisu receptemet!

Hozzávalók 4 személyre: 

A házi babapiskótához:

2 tojás
6 dkg zabpehelyliszt
4 dkg eritrit
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja

A mascarpone krémhez: 

25 dkg mascarpone
3 tojás
3 evőkanál eritrit

Az összeállításhoz: 

2 dl erős kávé
1 evőkanál rum (opcionális)
cukrozatlan kakaópor

tiramisu

Elkészítés:

Babapiskóta:

A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk. A tojássárgákat az eritrittel és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. A tojásfehérjéket közepesen kemény habbá verjük. Kézi habverővel a tojássárgájához keverjük a zablisztet, majd két részletben a felvert tojásfehérjét is. Az így kapott tésztát habzsákba töltjük, majd egy sütőpapírral bélelt gáztepsire csíkokat nyomunk belőle. 180 fokra előmelegített sütőben 12-13 perc alatt megsütjük a babapiskótákat, majd kihűtjük őket.

Mascarpone krém:

A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk. A tojások fehérjét közepesen kemény habbá verjük. A tojások sárgáját az eritrittel kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a mascarponét. Végül 2 részletben, kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.

Összeállítás: 

A rumot belekeverjük a kávéba. Négy kisebb pohár aljára egy réteg babapiskótát teszünk, meglocsoljuk 1-2 teáskanál kávéval. Rákanalazunk egy réteg mascarpone krémet, majd kirakjuk egy újabb réteg babapiskótával, amit kávéval meglocsolunk. Egy réteg mascarponekrémmel befedjük a babapiskótákat, elsimítjuk a tetejét és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Fogyasztás előtt cukrozatlan kakaóporral megszórjuk a tetejét és kávészemekkel díszítjük.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.