Padlizsános hummusz magos sós keksszel

Hummuszból sosem elég! Libanoni ízutazásom keretében már megismerkedhettetek a natúr és céklás hummusz receptjével, most pedig az aktuális kedvencem, a padlizsános változat receptjét osztom meg veletek. Baráti összejövetelekre ez az az étel, amiből sosem lehet eleget készíteni, főleg ha még a házi magos sós kekszet is megsütitek mellé. Szerintem szuper példa arra, hogy néhány egyszerű hozzávalóból miként varázsolhatunk kiadós és egészséges ételt az asztalra. Padlizsán helyett sült édesburgonyával, kaliforniai paprikával is próbáljátok ki!

A recept az augusztusi Kifőztük Magazinban is megjelent.

Hozzávalók 4 személyre: 

A hummuszhoz: 

2 padlizsán
25 dkg (konzerv) csicseriborsó
2 evőkanál olívaolaj + a padlizsán sütéséhez
2 evőkanál citromlé

bors
őrölt római kömény

A magos sós kekszhez: 

12 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (vagy 6-6 dkg tk. búzaliszt és hajdinaliszt)
10 dkg magkeverék (lenmag, szezámmag, tökmag, napraforgómag)
5 cl olívaolaj
5 cl víz
1 csapott kávéskanál só

padlizsános hummusz1

Elkészítés: 

Hummusz:

A padlizsánokat félbevágjuk, majd sütőpapírral bélelt és olívaolajjal meglocsolt tepsire helyezzük a vágott felükkel lefelé. 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt teljesen puhára sütjük őket, majd langyosra hűtjük. A padlizsánok húsát kivájjuk, majd az összes többi hozzávalóval krémesre turmixoljuk. Kevés olívaolajjal meglocsolva, pirospaprikával és apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Sós magos keksz: 

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd lisztezett felületen kinyújtjuk. Tetszőleges formákat szaggatunk belőle és 180 fokos sütőben 12 perc alatt megsütjük a kekszeket.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.