Végre! Itt a mindenmentes lemon curd, amit egy fenomenális málnás-kókuszos piskótatekercsbe töltöttem

A francia citromos piték sztárja az egyszerre édes és savanyú, isteni citromkrém, más néven lemon curd, ami könnyed, nyárias hangzása ellenére diétásnak egyáltalán nem nevezhető, hiszen sem a cukrot, sem a vajat nem spórolták ki a receptjéből. A hagyományos lemon curd receptjét itt találjátok. Évek óta játszadozom a gondolattal, hogy ennek az édességnek is elkészítsem a reform, “mentes” változatát, de csak most jutottam el odáig, hogy a gyakorlatban is megvalósítsam.

A receptben található zsiradék mennyiségét csökkentettem és kókuszzsírra cseréltem, cukor helyett pedig szintén jóval kevesebb eritritet használtam. Egyéb változtatásra nem is volt szükség, hiszen ezeken kívül csak frissen facsart citromlére és tojásra lesz szükségünk a recepthez.
A végeredmény önmagában is isteni, kókusszal és málnával párosítva pedig egyenesen ellenállhatatlan!

A lemon curdhöz: 

3 tojás
3 tojás sárgája
15 dkg poreritrit (vagy nyírfacukor)
10 dkg kókuszzsír
125 ml citromlé

A málnazseléhez: 

20 dkg (mirelit) málna
4 ek. víz
édesítő ízlés szerint
1 g agar agar

A kókuszos piskótához: 

6 tojás
9 dkg eritrit
18 dkg kókuszreszelék aprítógépben finomra darálva
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
3 evőkanál

A dekorációhoz: 

2 dl kókusztejszín + ízlés szerint édesítő
10 szem málna

Elkészítés:

citromos piskótatekercs2

Lemon curd: 

Az egész tojásokat a tojások sárgájával és az eritrittel gépi habverővel felverjük. Közben a citromlét és a kókuszolajat egy lábosban felforraljuk. Mikor felforrt, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojáshabhoz, majd az egészet visszaöntjük a lábosba és kézi habverővel folyamatosan kevergetve alacsony-közepes lángon 5-10 perc alatt besűrítjük. Átöntjük a krémet egy tálba, közvetlenül a krém felszínén lefedjük celofánnal és legalább 4-5 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Kókuszos piskóta: 

A kókuszreszeléket aprítógépben finomra őröljük. A tojások fehérjét és sárgáját ketté választjuk, a fehérjét közepesen kemény habbá verjük. Majd külön tálban habverővel fehéredésig verjük a tojássárgákat az eritrittel és a reszelt citromhéjjal. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a vizet és kókuszreszeléket is. Majd három részletben óvatosan a masszába forgatjuk a felvert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben 15-16 percig sütjük. A sütőből kivéve ráfordítjuk egy konyharuhára, lehúzzuk a tetejéről a sütőpapírt és a konyharuha segítségével feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni.

Málnazselé: 

A málnát a vízzel összeturmixoljuk, majd szitán átszűrve eltávolítjuk belőle a magokat. Egy kis lábosba öntjük, hozzátesszük az édesítőt és folyamatos kevergetés mellett felmelegítjük. Hozzátesszük az agar agart, felforraljuk és 1 percig főzzük. Átöntjük egy másik edénybe és langyosra hűtjük.

Összeállítás:

A piskótát kitekerjük a konyharuhából, rákenjük a málnazselét (ha túlságosan megszilárdul, tegyük be néhány másodpercre a mikróba), majd a citromkrémet is egyenletesen eloszlatjuk rajta. Feltekerjük, szorosan becsomagoljuk alufóliába és legalább 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután a külsejét bekenjük a felvert kókusztejszínnel és málnaszemekkel díszítjük.

citromos piskótatekercs

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.