Így sütnek a franciák 4. – őszre hangolva: Csokoládés-körtés Charlotte torta

Ha eddig a Charlotte tortáról a felszeletelt lekváros piskótatekerccsel kirakott változat jutott eszetekbe, akkor itt az idő megismerkednetek az angol eredetű francia klasszikus modern generációjával. Ezt az őszi hangulatú tortát a puha kakaós piskóta, a belsejében megbújó isteni csokimousse, a szaftos körte és a tetejét díszítő selymes tejszínhab teszi ellenállhatatlanná. Na, kinek hoztam meg a kedvét az elkészítéséhez? A jó hírem az, hogy a többi francia cukrászremekkel ellentétben ezzel a tortával kezdő cukrászok is bátran próbálkozhatnak!

Hozzávalók: 

A kakaós piskótához: 

7 tojás
20 dkg búza finomliszt
22 dkg kristálycukor
3,5 dkg cukrozatlan kakaópor
1 csipet só

A csokimousse-hoz: 

32 dkg étcsokoládé (60 % kakaótartalmút használtam)
8 tojás
3 zselatinlap

A mascarponés tejszínhabhoz: 

20 dkg mascarpone
4 dl habtejszín
4-5 evőkanál porcukor

2 körte
2 evőkanál méz
1 üveg körtebefőtt (kb. 30 dkg körte + a lé)
+ cukrozatlan kakaópor a díszítéshez

Charlotte1

Elkészítés: 

Kakaós piskóta: 

Előkészítünk két, gáztepsi méretű sütőpapírt. Az egyikre két darab 20 cm átmérőjű kört rajzolunk, a másikra pedig két 7 cm magas csíkot a gáztepsi teljes hosszában.

A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk. A fehérjét elkezdjük felverni, majd amikor elkezd felhabosodni, hozzáadjuk a cukor felét. Közepesen kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a cukor másik felével fehéredésig verjük. A felvert tojásfehérjébe óvatosan beleforgatjuk a felvert tojássárgákat, majd rászitáljuk a kakaóporral elkevert lisztet és a sót. Óvatosan összeforgatjuk. Ne keverjük túl sokáig, különben összeesik a tészta. A tésztát habzsákba töltjük, és a sütőpapírra megrajzolt formákba nyomjuk. Ezután a két tepsit betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe és 10 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve teljesen kihűtjük.

Charlotte3

Csokimousse:

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. A tojások sárgáját és fehérjét kettéválasztjuk, a fehérjét közepesen kemény habbá verjük. A felolvasztott csokoládéhoz hozzákeverjük a kinyomkodott zselatinlapokat és elkeverjük. Ne ijedjünk meg, ekkor a csokoládé összeáll egy viszonylag kemény masszává. Ezután 1-2 percig hűlni hagyjuk, majd egyesével, kézi habverővel hozzákeverjük a tojások sárgáját. Az elején ez nehezebben mehet, mert nagyon sűrű a krém, a végére viszont szépen fellazul. Legvégül 3 részletben hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét is. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

Összeállítás: 

Miközben a csokimousse a hűtőszekrényben pihen, lehúzzuk a sütőpapírt a piskótákról és egy tortatálra előkészítünk egy 22 cm átmérőjű tortagyűrűt. A tortagyűrűt körben kibéleljük sütőpapírral. Az egyik kör alakú piskótát a tortagyűrű aljába helyezzük és megkenjük 1-2 evőkanál körtebefőtt lével. A két piskótacsíkot körben a formába állítjuk. A csokimousse felét a formába öntjük és egyenletesen elhelyezzük rajta a felaprított körtebefőtt felét. A másik kör alakú piskótát is a formába helyezzük, megkenjük 1-2 evőkanál körtebefőtt lével, ráöntjük a maradék csokimousse-t és elhelyezzük rajta a maradék körtebefőttet. 1 éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

Másnap: 

Sült körte: 

A körték alsó felét levágjuk és gömb alakú körtegolyókat vájunk ki belőlük. A felső felüket mézzel bekenjük és 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt puhára sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.

Mascarponés tejszínhab: 

A mascarponét konyhai robotgéppel krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a habtejszínt és addig verjük, míg kemény habot kapunk. A végén hozzákeverjük a porcukrot, majd csillagcsöves habzsákba töltjük. A krém felét elkenjük a csokimousse-on, a másik felével pedig kidíszítjük. Megszórjuk cukrozatlan kakaóporral és a körtegömbökkel és a sült körtékkel dekoráljuk a tortát.

Recept forrása:
http://www.amusesbouche.fr/2017/02/j-ai-11-ans-happy-birthday-mon-blog.html

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.