Így sütnek a franciák 5.!Málnamousse tortácskák

Most, hogy az éclair, a tarte au citron, a Saint Honoré és a Charlotte torta már a kisujjatokban van, kalandozzunk el egy kicsit a mousse (vagyis hab) torták világába. Számomra nagyon nagy felfedezés volt ez a fajta krém, hiszen egész éjszakára hűtőszekrénybe helyezzük, mégsem fagy kőkeményre, hanem fél óra pihentetés után már fogyasztható is. Egyáltalán nem kell profi cukrásznak lenni ahhoz, hogy Ti is ilyen elegáns francia desszerttel lepjétek meg a családot, sőt, ha az omlós tésztaalapot és a habcsókot előre elkészítitek, akkor akár egy óra alatt végezhettek a tortával és csak a fagyasztásra kell várnotok.
Ha a megszokott torták helyett valami különlegesre vágytok, készítsétek el Ti is! Mini tortagyűrűk helyett egy 18 cm-es tortaformát is használhattok, akkor az omlós tésztából egy nagy, 22 cm átmérőjű kekszet süssetek!

Hozzávalók 3 minitortához: 

Az omlós tésztához: 

185 g liszt
55 g porcukor
30 g darált mandula
125 g vaj
1 tojássárgája

A málnapüréhez: 

180 g málna
50 ml víz

A málnamousse-hoz: 

2 tojás
100 ml málnapüré
1 lapzselatin
100 g kristálycukor
110 g vaj
piros ételfesték (opcionális)

A málnazseléhez:

100 ml málnapüré
30 g kristálycukor
1 lapzselatin

A habcsókhoz: 

2 tojásfehérje
120 g kristálycukor
piros ételszínezék (fakultatív)

+ 150 g málna a díszítéshez

málnamousse2

Elkészítés: 

Omlós tészta:

A lisztet, a porcukrot és a darált mandulát egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és kézzel vagy robotgéppel elkezdjük összedolgozni. Hozzáadjuk a tojást és addig dolgozzuk, amíg a tészta teljesen összeáll. Tenyerünkkel kissé kilapítjuk a tésztát és celofánba csomagoljuk. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük. A hűtőből kivéve két sütőpapír között 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Három darab 10 cm átmérőjű kört vágunk ki a tésztából, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és 180 fokos sütőben 13 perc alatt megsütjük. A maradék tésztából tetszés szerinti formájú kekszeket szaggatunk és az előzőekhez hasonlóan kisütjük őket.

Habcsók: 

A tojásfehérjét robotgéppel enyhén felverjük, majd folyamatos keverés mellett 3 részletben hozzáadjuk a cukrot. A következő adag cukrot mindig csak akkor adjuk hozzá, ha az előző már teljesen feloldódott. Mikor a tojásfehérje kemény és fényes, akkor leállíthatjuk a robotgépet. Csillagcsövű kinyomózsákba töltjük a felvert tojásfehérje felét, a maradékhoz kevés piros ételszínezéket keverünk, majd ezt is a habzsákba tesszük. Sütőpapírral bélelt gáztepsire apró habcsókokat nyomunk. 120 fokos sütőben 1 órán keresztül szárítjuk őket. Felhasználásig jól záródó műanyag dobozban tároljuk a habcsókokat.

Málnapüré:

180 g málnát 50 ml vízzel turmix- vagy aprítógépben pürésítünk, majd szitán átnyomkodva eltávolítjuk belőle a magokat.

Málnazselé: 

A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk. 100 ml málnapürét 30 g cukorral felmelegítünk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a kinyomkodott lapzselatint. 4 szilikon muffinformába 1 cm magasan beleöntjük a málnazselét és szilárdulásig hűtőszekrénybe tesszük.

málnamousse1

Málnamousse:

A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk. A tojást kihabosítjuk. 100 ml málnapürét a cukorral egy kis lábosban felmelegítünk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kihabosított tojást. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük. Hozzáadjuk a piros ételszínezéket. A tűzről levéve hozzákeverjük a kinyomkodott zselatint. A felkockázott, hideg vajat apránként hozzáadjuk, miközben folyamatosan keverjük botmixerrel. Kissé hűlni hagyjuk. Három darab 8 cm átmérőjű mini tortagyűrűt egy szilikonlappal lefedett tálcára teszünk és  a forma 3/4-éig beleöntjük a málnamousse-t. 4 evőkanál málnamousse-t félreteszünk. A tortagyűrűkbe helyezzük a megszilárdult málnazselét, majd 1-1 evőkanál maradék málnamousse-szal befedjük. Egy éjszakára fagyasztóba helyezzük.

Összeállítás: 

A málnamousse-t kivesszük a fagyasztóból, eltávolítjuk a tortagyűrűket. A málnamousse-okat ráhelyezzük az omlós tésztakörökre és legalább fél órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a málnamousse felengedjen. Ezután habcsókokkal és málnaszemekkel díszítve tálaljuk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.