Tömör gyönyör: Brutális nutellás-mascarponés csokitorta

“Na de hová tűntek a mindenféle mentes finomságok?” – kérdezhetitek jogosan a receptet látva. Ezt a tortát John születésnapi bulijára készítettem, ahová húsz fő volt hivatalos és a fő szempont ezúttal nem a “mentesség”, hanem a gyorsaság, hatékonyság meg persze a finom íz volt. Ezen a tortán kívül még kettő másikat készítettem, sőt házi hamburgerzsemlét is sütöttem és koordináltam a lelkes segítőimet, akik buzgón formázták a húspogácsákat a hamburgerhez és aprították a zöldségeket. Mindezt nem a saját konyhámban, emiatt különösen fontos volt, hogy egy viszonylag egyszerűen összeállítható tortát válasszak.
Ha Ti is hasonlóan nagy vendégség előtt álltok, ajánlom, hogy süssétek meg ezt az isteni csokitortát. Éhes senki nem marad utána, azt garantálom :).

Hozzávalók egy 26-28 cm-es tortához, 20 szelethez: 

Piskóta:

4 tojás (x2)
33 dkg kristálycukor (x2)
33 dkg liszt (x2)
3,3 dl habtejszín (x2)
1 csomag sütőpor (x2)
1 kávéskanál vaníliaaroma (x2)

Nutellás mascarponekrém: 

75 dkg mascarpone
3 dl habtejszín
40 dkg Nutella

Csokiganache: 

60 dkg étcsoki
4,8 dl habtejszín

Elkészítés:

Piskóta: 

A tojásokat a cukorral robotgéppel 10 percig habosítjuk. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport és közepes fokozaton egyneműre keverjük. Hozzáöntjük a vaníliaaromát. A habtejszínt egy külön tálban közepesen kemény habbá verjük, majd közepes fokozaton a tésztához keverjük. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt 26 cm-es tortaformába öntjük és 180 fokon kb. 50 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát!
Ezt a műveletet még egyszer megismételjük, így két piskótát kapunk, amiket teljesen kihűtünk, majd félbevágunk. Így négy piskótalapot kapunk.

Nutellás mascarponekrém: 

A mascarponét a habtejszínnel kihabosítjuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadunk 30 dkg Nutellát. A maradék Nutellát félretesszük.

Csokiganache: 

Az étcsokit mikróban felolvasztjuk. Egyszerre csak 10-20 másodpercre tegyük be a mikróba alacsony fokozatra és mindig keverjük át. Ha a csoki teljesen felolvadt, 3 részletben hozzáöntjük a hideg habtejszínt és egyneműre keverjük. Az így kapott csokiganache-sal azonnal dolgozhatunk.

Összeállítás: 

A tortatálra egy piskótalapot helyezünk, amit megkenünk Nutellával. Elosztjuk rajta a nutellás mascarponekrém egyharmadát, majd befedjük a következő piskótalappal. Ezt még kétszer megismételjük, így elkészül a 4 piskótalapból és 3 réteg krémből álló tortánk. A csokiganache-sal bevonjuk a torta oldalát és tetejét, majd tetszőleges módon díszítjük. Fogyasztás előtt fél órával érdemes kivenni a hűtőből.

desszertasztal.jpg

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.