12 hónap alatt a Föld körül: Fűszermámor Indiában

Fahéj, kardamom, szegfűszeg, kurkuma, koriander, gyömbér, római kömény… csak néhány az indiai konyha kedvelt fűszerei közül. Kit ne ejtene rabul ez az izgalmas fűszer-, íz- és illatkavalkád? Ha Ti is szeretitek a pikáns fűszereket, ha nem riadtok meg attól, hogy egy sós főételbe fahéjat, szegfűszeget és mákot tegyetek, akkor tartsatok velem indiai gasztrotúrámra, fedezzük fel együtt a curry-k világát! A fűszerek mellett ellenállhatatlan szaftos húsok, sok-sok zöldség, hüvelyesek, egzotikus desszertek várnak rátok és az is kiderül, miként főzhettek pudingot sárgarépából.

Az indiai konyha változatossága nagy mértékben az egyes régiók eltérő történelmi, kulturális, vallási és etnikai  gyökereivel magyarázható. A vallás meghatározó szerepet játszik az indiaiak étkezési szokásaiban, konyhájuk alapanyagainak meghatározásában. Az elmúlt évszázadok idegen hódításai, a gyarmatosítás és a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok szintén jelentős hatást gyakoroltak a hatalmas ország gasztronómiájára. Az indiai alapanyagok, azon belül is a fűszerek nemcsak az európai konyhaművészetet, de a világtörténelmet is alakították, hiszen az India és Európa közötti fűszerkereskedelem a 16. századi európai felfedezések fő mozgatórugóját jelentette. Az indiai fűszerek Ázsián és Európán keresztül Afrikába és a Karib-szigetekre is eljutottak, így az indiai szubkontinenst joggal nevezhetjük a fűszerek bölcsőjének.

lencsekrém4

Az indiai konyha mindennapos hozzávalói a rizs, a különböző lencsefélék, a csicseriborsó és egyéb hüvelyesek, a köles, zöldségfélék közül a padlizsán, a sárgarépa, a burgonya, a paradicsom. A hüvelyesekből gyakran készítenek dahl-t, amely az indiai konyha egyik alapétele, változatos fűszerekkel ízesített, sokféleképpen variálható egytálétel. Én a vöröslencséből készített változatát kevés olívaolajjal, gyömbérrel, kardamommal, római köménnyel és Cayenne borssal krémesre turmixolva szendvicskrémként vagy mártogatósként fogyasztható fogást készítettem. A vöröslencsét  indiai fűszerekkel, hagymával és hámozott paradicsommal megfőzve, majd sült padlizsánnal tálalva pedig laktató, vegetáriánus fogást kapunk.

lencsecurry2

A hindu lakosság nagy része vegetáriánus, a húsfogyasztók között a csirke, a bárány, illetve a parti részeken a  különböző halak népszerűek. Sütéshez és főzéshez hagyományosan földimogyoró, szezám-, mustár- vagy kókuszolajat használnak, valamint tisztított vajat (ghí), amely az ajurvédikus konyha meghatározó alapanyaga. A leggyakrabban használt fűszerek a chili paprika, a fekete mustármag, a római kömény, a kardamom, a kurkuma, a gyömbér, a koriander és a fokhagyma. Friss és szárított fűszerekből előszeretettel készítenek különböző fűszerkeverékeket mint például a garam masala, amelynek összetétele régiónként, sőt gyakran családonként eltérő. E havi ízutazásom főételeként fekete borsos masala fűszerkeverékkel ízesített csirkecurry-t készítettem, amelyet egy éjszakán keresztül fokhagymás-gyömbéres kurkumapasztában pácoltam. A végeredmény mennyei lett!

csirkecurry4

A külföldön ismert indiai ételek nagy része az északi Pandzsáb régióból származik. Az állam mezőgazdasági központ, bővelkedik a zöldségekben, gyümölcsökben és gabonafélékben. A helyi lakosok mindennapi ételei gabonákból, lencséből, rizsből készülnek, amelyet masala fűszerkeverékekkel ízesítenek és csatnikkal, illetve friss hagymából, uborkából, paradicsomból álló salátával kínálnak. A pandzsábi masala hagyományosan mustárolajban megpirított hagymából, fokhagymából, gyömbérből, kurkumából, római köményből és paradicsomból áll. Innen ered az egyik legkedveltebb indiai fogás, a tandoori csirke is. A fűszeres joghurtba pácolt csirkehúst egy speciális kemencében (tandoor) sütik omlósra. Népszerű még a kecskehús és a különböző halételek is, tejtermékek közül pedig a joghurt alapú frissítő ital, a lassi, illetve a frissen készülő házi sajt, a panír is. Desszertjeikhez – mint a pandzábi sárgarépapuding – sokszor használnak olajos magvakat és aszalt gyümölcsöket. Az édességeket is szívesen fűszerezik, a kardamom, a sáfrány, a szerecsendió és a rózsavíz felejthetetlen aromát kölcsönöz a desszertjeiknek.

spuding2

A világ egyik legnagyobb teatermelőjeként a tea – különösen az Assam és a Darjeeling – nagyon népszerű ital Indiában. Kardamommal, szegfűszeggel, fahéjjal, gyömbérrel fűszerezve, tejjel fogyasztják, hozzá kekszet és különböző édességeket fogyasztanak.

A jövő hónapban idei nyaralásunk helyszínére, Görögországba látogatunk, ahol dőzsöltünk a fetasajtban, az isteni olívaolajban, frissen fogott tengeri halakban és kedvencemet, a sült bárányt sem hagytam ki.
Addig is természetesen továbbra is jelentkezem egészséges fogásaimmal.

Föld körüli ízutazásom korábbi cikkeit és receptjeit a következő linkeken érhetitek el: FranciaországLibanonKubaSpanyolországMarokkóThaiföldMexikó, Olaszország.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.