Vegán padlizsános lencsecurry

Az az érzésem, hogy idén valahogy nagyon hirtelen jött az ősz, sőt mintha az indiánnyárból egyből a télbe léptünk volna át. Legalábbis Párizsban a héten már annyira hideg volt, hogy elő kellett vennem a csizmáimat és a téli pulóvereimet. Ilyenkor a hidegebb idő beköszöntével jól esnek a fűszeres, melengető egytálételek. Ez a pikáns indiai curry jólesően felmelegít anélkül, hogy elnehezítene, ezért akár ebédre, akár vacsorára kitűnő választás lehet. Fél óra alatt elkészül, így rohanós hétköznapokra is ideális.

Hozzávalók 4 személyre: 

1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 paradicsom
15 dkg vöröslencse
25 dkg (konzerv) csicseriborsó
2 padlizsán
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt római kömény
1/2 teáskanál Cayenne bors
1/2 teáskanál kurkuma
3 cm friss gyömbér
1 zöld chili paprika

bors
olívaolaj
1 kis csokor friss koriander

lencsecurry1

Elkészítés: 

A padlizsánokat felkockázzuk és sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk. Kevés olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk és 25-30 perc alatt 200 fokon megsütjük.
Eközben a vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk. A paradicsomok alján kereszt alakban bemetszést ejtünk, majd néhány percre forró vízbe helyezzük őket. Ezután lehúzzuk a héjukat, a magjaikat eltávolítjuk, húsukat felkockázzuk. A vöröshagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, sózzuk, hozzáadjuk az őrölt római köményt és az őrölt koriandert. 2-3 perc elteltével hozzáadjuk a fokhagymát, belereszeljük a gyömbért. 1-2 perc elteltével hozzáadjuk a paradicsomot, lefedjük és közepes lángon 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a lencsét, felöntjük 4 dl vízzel és lefedve 10 percig főzzük. Mikor a lencse majdnem teljesen megpuhult, hozzáadjuk a lecsepegtetett csicseriborsót, az apróra vágott chilit és a megsült padlizsánt. Összekeverjük, ha szükséges, tovább ízesítjük. Friss korianderrel megszórva, tetszőleges körettel tálaljuk.

lencsecurry4

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.