Azt hiszem, hogy az ízutazásom összes állomása közül eddig India hozott a leginkább izgalomba. Inspirációként recepteket nézegetve, legszívesebben az összeset azonnal elkészítettem volna « minél több fűszer, annál jobb » alapon. Ennél a receptnél bőven tobzódhatunk a pikáns fűszerekben, a végeredmény pedig garantáltan felpezsdíti az ízlelőbimbóinkat. A hűvösebb idő beköszöntével szerintem különösen jól esnek az ilyen gazdagon fűszerezett ételek, főleg, ha mellette még a vonalainkra is jó hatással vannak. Szóval az indiai hónap ugyan lassan lezárul a blogon, de egy-egy hasonló recepttel még biztosan jelentkezem!
Hozzávalók 4 személyre:
A fekete borsos masala fűszerkeverékhez:
2 teáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál őrölt római kömény
2 teáskanál szárított chili
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 teáskanál édeskömény mag (késsel összezúzva)
3 őrölt szegfűszeg
1 teáskanál (darálatlan) mák
1 teáskanál őrölt koriander
A raguhoz:
1 kg tanyasi csirke (a bőre nélkül)
7 gerezd fokhagyma
5 cm friss gyömbér
5 cm friss kurkuma
3 evőkanál olívaolaj
22 dkg vöröshagyma
2 zöld erős paprika
2 paradicsom
2,5 dl víz
só
1 csokor friss koriander
Elkészítés:
Előző este a fokhagymát, a gyömbért és a kurkumát meghámozzuk, majd aprítógépben néhány evőkanál vízzel összeturmixoljuk. A feldarabolt csirke bőrét lehúzzuk, majd a csirkét besózzuk és a kurkumás-gyömbéres pasztával bedörzsöljük. Egy éjszakát hűtőszekrényben pihentetjük.
Másnap a fekete borsos masala fűszerkeverék összes hozzávalóját összekeverjük és félretesszük. A vöröshagymát felaprítjuk. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd megdinszteljük rajta a hagymát. Közben a paradicsomok tetején kereszt alakú bevágást ejtünk és 2 percre forró vízbe tesszük őket, hogy le tudjuk húzni a héjukat. A paradicsomok magjait eltávolítjuk, húsukat feldaraboljuk. A hagymához hozzáadjuk a felaprított erős paprikát, egy percig pirítjuk, majd belekeverjük a paradicsomot és közepes lángon 7-8 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a bepácolt csirkét és közepes lángon 5 percig pirítjuk. Ezután rászórjuk a fekete borsos fűszerkeveréket és rázogatva eloszlatjuk a serpenyőben. További 2-3 percig pirítjuk a húst, majd felöntjük a vízzel, megsózzuk, majd lefedve, alacsony lángon 25-30 percig főzzük. Időközben a csirkéket megfordítjuk. Ha szükséges, adhatunk hozzá még 1 dl vizet. Friss korianderrel megszórva, tetszőleges körettel tálaljuk.
A recept forrása itt, ahol még rengeteg más szuper indiai receptet találtok. Én legszívesebben sorban az összeset elkészíteném.