Ilyet még biztos nem kóstoltál! Indiai sárgarépapuding (Gajar ka halwa)

A répatorta már nálunk is bevett klasszikusnak számít, de ki hallott már a sárgarépapudingról? Megmondom őszintén, sok zöldséges desszertet készítettem már az édesburgonyás csokitortától a paszternákos süteményig, de soha nem gondoltam volna arra, hogy sárgarépából pudingot főzzek. Ezért az indiai gajar ka halwa receptje rögtön felkeltette az érdeklődésemet és nem is csalódtam benne, hiszen egy nagyon különleges, egészséges desszertet alkottam az eredeti recept cukor- és tejmentessé alakításával. Ha bevállalósak vagytok a konyhában, mindenképpen készítsétek el!

Hozzávalók 4 adaghoz: 

4 sárgarépa
1/2 (2 dl-s) bögre vegán margarin / vaj
3 bögre mandulatej
3/4 bögre nyírfacukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt kardamom
3 evőkanál mazsola
3 evőkanál natúr kesudió felaprítva

spuding5

Elkészítés: 

A sárgarépát lereszeljük. Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és 1-2 percig pároljuk. Hozzáöntjük a mandulatejet és közepes lángon, lefedve 30 percig főzzük. Hozzáadjuk a fűszereket és a nyírfacukrot, majd fedő nélkül még 20-25 percig főzzük, amíg a sárgarépa teljesen megpuhul és krémes állagú lesz. A főzés vége előtt pár perccel hozzákeverjük a mazsolát és az apróra vágott kesudiót.

spuding4
Recept forrása itt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.