Ennél jobb sütit nem találsz idén ősszel: Almás pite csiga

Az almás pite és a fahéjas csiga házasságából csak valami jó sülhet ki, ugye? Ha szeretitek a fahéjas almás pitét és a foszlós csigákat, akkor ez a ti receptetek! Teljesen spontánul jött az ötlet, hogy ezt a két nagy kedvencet összepárosítsam és meg kell mondanom, hogy a végeredmény valami fantasztikus lett! Ezek a csigák nemcsak finomak, hanem annyira fotogének is, hogy rögtön szép ruhába bújtam, hogy egy különleges fotósorozat keretében örökítsük meg őket. Ki gondolta volna, hogy a perui lagzink után legközelebb egy tál péksüti kedvéért veszem elő ezt a fehér ruhát? Én biztos nem, de hát a blogért mindent megtesz az ember, ugye? Még Johnt is rávettem, hogy egy fotó erejéig inget vegyen fel :). Ha ti ünneplőbe nem is öltöztök hozzá, azért mindenképpen süssétek meg ezeket a csigákat még az ősszel!

Hozzávalók 12 csigához: 

A tésztához (2,5 dl-es bögrét használtam): 

3/4 bögre langyos tej
2 és 1/4 teáskanál szárított élesztő
1/4 bögre kristálycukor
1 szoba hőmérsékletű egész tojás + 1 tojássárgája
1/4 bögre olvasztott vaj
2 bögre fehér búzaliszt
1 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
3/4 teáskanál só

A tészta receptjének forrása itt található.

almás csiga6

A töltelékhez: 

4 alma
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál barna nádcukor
2 teáskanál őrölt fahéj
1,5 evőkanál kukoricakeményítő
1 kávéskanál vaníliakivonat
2 evőkanál zabkorpa / kekszmorzsa

A tetejére

2 evőkanál olvasztott vaj
2 evőkanál barna nádcukor
1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés: 

Tészta:

A langyos tejhez hozzákeverünk 1 teáskanál kristálycukrot, elkeverjük benne az élesztőt és konyharuhával lefedve 5-10 percig állni hagyjuk. Ezután egy nagy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a maradék kristálycukrot, a tojást, a tojássárgáját és az olvasztott vajat. Konyhai robotgép dagasztókarjával vagy kézzel összekeverjük, majd hozzáadjuk a liszteket és a sót. Addig dagasztjuk, amíg a tészta összeáll. Kicsit ragacsos tésztát kapunk, Ezután a tésztát áttesszük egy vékonyan kiolajozott tálba, megszórjuk liszttel és konyharuhával lefedve meleg helyen másfél óráig kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket.

almás csiga15

Töltelék: 

Az almákat meghámozzuk és lereszeljük, majd a citromlével meglocsoljuk. 10 percig állni hagyjuk, majd a levüket egy edénybe kinyomkodjuk. A kukoricakeményítőt és a nádcukrot kevés almalével és a vaníliakivonattal simára keverjük, majd a többi almalével együtt közepes lángon pudingszerűen besűrítjük. Ezután ráöntjük a reszelt almákra és összekeverjük. Felhasználásig félretesszük.

almás csiga2

Összeállítás: 

A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk és megszórjuk a zabkorpával / kekszmorzsával. Eloszlatjuk rajta a tölteléket úgy, hogy a széleken 1-2 centmiétert szabadon hagyunk. Ezután feltekerjük a tésztát és 12 darabra vágjuk.
Vékonyan kivajazott sütőtálba helyezzük a csigákat és konyharuhával lefedve meleg helyen további 30 percig kelesztjük. Végül megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk a fahéjjal elkevert nádcukorral. 190 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük a csigákat.

almás csiga10

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.