Ropogós omlós tészta, mandulás töltelék, habkönnyű maracujahab és édes málnaszemek. Jól hangzik, ugye? Egy újabb tarte recept a francia cukrászat remekei közül, amit az alábbi lépéseket követve ti is könnyedén elkészíthettek otthon. Ezt a tortát még John szülinapjára készítettem, de hamarosan jövök az őszi, sütőtökös finomságokkal is!
Hozzávalók egy 20 cm-es pitéhez:
Az omlós tésztához:
185 g liszt
55 g porcukor
30 g darált mandula
125 g vaj
1 tojássárgája
A mandulás töltelékhez:
50 g vaj
50 g kristálycukor
50 g darált mandula
1 tojás
180 g málna
A maracuja krémhez:
2 tojás
70 g passion fruit lé (kb. 10 passion fruitból)
1 lapzselatin
100 g kristálycukor
110 g vaj
A díszítéshez:
150 g friss málna
1 maracuja (passion fruit)
Elkészítés:
Omlós tészta:
A lisztet, a porcukrot és a darált mandulát egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és kézzel vagy robotgéppel elkezdjük összedolgozni. Hozzáadjuk a tojást és addig dolgozzuk, amíg a tészta teljesen összeáll. Tenyerünkkel kissé kilapítjuk a tésztát és celofánba csomagoljuk. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük. A hűtőből kivéve két sütőpapír között 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Rátesszük a tésztára a 20 cm-es tarte formát és a forma széleinél 2 cm-rel nagyobb kört vágunk ki a tésztából. Ezután a tarte formát egy sütőpapírral borított tepsire tesszük és belehelyezzük a tésztát. A formából kilógó részeket levágjuk. Majd a tepsivel együtt hűtőszekrénybe tesszük fél órára. A hűtőből kivéve egy sütőpapírt helyezünk a tésztára és sütőbabot vagy porcelán sütősúlyt öntünk rá. 180 fokos sütőben 23 percig sütjük, majd a sütőből kivéve teljesen kihűtjük.
Mandulás töltelék:
A puha vajat a kristálycukorral kihabosítjuk, majd folyamatos keverés közben hozzáadjuk a tojás és a darált mandula felét. Eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a tojás és a darált mandula másik felét is. Egyneműre dolgozzuk, majd az egészet eloszlatjuk a pitealapon. 15 percig 170 fokon sütjük. A sütőből kivéve kihűtjük, majd egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
Maracuja krém:
A maracujákat félbevágjuk, majd egy konyhai szitán keresztül kinyerjük a levüket. A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk. A tojást kihabosítjuk. A maracujalét a cukorral egy kis lábosban felmelegítjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kihabosított tojást. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük. A tűzről levéve hozzákeverjük a kinyomkodott zselatint. A felkockázott, hideg vajat apránként hozzáadjuk, miközben folyamatosan keverjük botmixerrel. Kissé hűlni hagyjuk. Egy 18 cm-es levehető tortaforma oldalát egy szilikon sütőlappal lefedett tálcára helyezzük és beleöntjük a maracuja krémet. Egy éjszakára fagyasztóba helyezzük.
Összeállítás:
A maracujakrémet kivesszük a tortaformából és a pitealap közepére helyezzük. Körben kirakjuk a pitét málnaszemekkel. A tetejét málnaszemekkel és a félbevágott maracujával díszítjük. Fogyasztás előtt legalább fél órát hűtőszekrényben pihentetjük, hogy a passion fruit krém felengedjen.