Vasárnapi mediterrán sült csirke

Régebben féltem a nagyobb húsok sütésétől, mostanában viszont hétvégén gyakran készítek sült csirkét, mert kevés munka van vele és hétfői irodai ebédnek is tökéletes. Mivel nem szeretném, ha unalmassá válna a sült csirke, mindig igyekszem más fűszerezést kipróbálni. Ez a változat egy viszonylag visszafogott ízvilágot képvisel, a szárított fűszerek és a citrom kellemesen átjárják a csirke húsát, így egy nagyon ízletes ételt kapunk.
A csirkébe dugott egész citrom ötletét a Fűszer & Lélek blogon találtam és legközelebb biztosan elkészítem Eszter receptje alapján a világ legjobb sült csirkéjét, de az előkészületek hiányában most csak erre a gyors változatra volt időm.
Korábbi sült csirke receptjeimet itt találjátok: marokkói ünnepi sült csirke, lecsós paprikás sült csirke.

A recept az októberi Kifőztük magazinban is megjelent.

Hozzávalók 4-5 személyre:

1 nagy tanyasi csirke (az enyém közel 2 kg volt)
1 citrom
1 bouqet garni (kis szárított fűszercsokor babérlevéllel, kakukkfűvel, majorannával, petrezselyemmel)

bors
olívaolaj
2 padlizsán
2 cukkini
1 póréhagyma
6-7 gerezd fokhagyma

Elkészítés: 

A körethez a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk és egy nagy sütőtálba tesszük. Sózzuk-borsozzuk és meglocsoljuk olívaolajjal. 1 dl vizet öntünk rá. A szoba hőmérsékletű csirkét kívül-belül besózzuk. A citromot villával alaposan megszurkáljuk és 1 percre mikróba tesszük, hogy jól felmelegedjen. A citromot és a fűszercsokrot a csirke hasüregébe tesszük, majd a lábak végét szorosan összekötözzük. A csirkét a tálba helyezzük a zöldségekre, majd olívaolajjal alaposan bekenjük. 220 fokra előmelegített sütőbe helyezzük. 20 perc elteltével a sütő hőmérsékletét levesszük 180 fokra. A csirke méretétől függően további 50-70 percig sütjük. 20 percenként meglocsoljuk a szaftjával.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.