Málnás-mascarponés csigák, avagy sütési körforgás a konyhámban

Nem is értem miért, de mostanában mindenkitől sütéshez való alapanyagokat kapok ajándékba… Ennek persze az az eredménye, hogy még többet sütök, de a sok sütésből mindig megmarad valami hozzávaló, amit megint fel kell használni, szóval megint sütök, értitek. Múltkor például sajttortát készítettem és maradt egy kis ricotta meg mascarpone, meg persze volt málnalekvár is a hűtőben, így nem is gondolkodtam sokáig, hogy mi legyen belőlük. A csigával sosem lehet mellé lőni, az almás pite csigát például imádtátok, úgyhogy remélem, hogy ezt a változatot is szeretni fogjátok. A maradék mascarponéból és ricottából pedig süssetek cheesecake-et, vagy fordítva :D!

Hozzávalók 10 csigához: 

A tésztához: 

1 dl tej
25 dkg búza finomliszt
4 dkg kristálycukor
1 kávéskanál só
1 zacskó instant élesztő
1 tojássárgája
7,5 langyos dkg vaj

A töltelékhez: 

10 dkg mascarpone
12 dkg ricotta
2 evőkanál porcukor
10 dkg málnalekvár

+ 1 tojássárgája a csigák lekenéséhez

málnás mascarponés csiga5

Elkészítés: 

A tejet meglangyosítjuk, hozzákeverünk 1 teáskanál cukrot és az instant élesztőt. Konyharuhával lefedjük és néhány percig állni hagyjuk. Ezután egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vajat és a tojássárgáját. Kissé összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a lisztet és a sót. Kézzel vagy géppel megdagasztjuk a tésztát, majd áttesszük egy kiolajozott tálba és konyharuhával lefedve meleg helyen másfél órát kelesztjük.
A töltelékhez a mascarponét és a ricottát krémesre keverjük a porcukorral.
Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen kissé átgyúrjuk és téglalap alakúra kinyújtjuk. Rákenjük a mascarponés krémet, majd a málnalekvárt is egyenletesen eloszlatjuk rajta. Feltekerjük és 10 darabra vágjuk. A csigákat kivajazott sütőformába tesszük és konyharuhával letakarva, meleg helyen további 1 órát kelesztjük. Ezután lekenjük őket tojássárgával és 180 fokos sütőben 50-55 perc alatt megsütjük a csigákat.

málnás mascarponés csiga1

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.