A répatortán ma már senki nem ütközik meg, nem úgy mint egy cukkinis vagy édesburgonyás brownie-n, esetleg egy céklás kuglófon. Addig, amíg ez utóbbiak is teljesen elfogadottak lesznek, süssétek meg ezt a cukor- és gluténmentes répatortát, én pedig tovább dolgozom azon, hogy a többi zöldség hallatán se csak köretre vagy savanyúságra gondoljanak az emberek :).
Hozzávalók egy 10×28 cm-es kenyérformához vagy egy 18 cm-es tortaformához:
A tésztához:
3 tojás
13 dkg eritrit / nyírfacukor
1 kávéskanál vaníliaőrlemény vagy vaníliakivonat
1 dl napraforgó olaj
3 evőkanál (frissen facsart) narancslé
14 dkg zabpehelyliszt
5 dkg darált mogyoró
2 dkg kókuszreszelék
1 csomag sütőpor
1 (kezeletlen) narancs reszelt héja
1 csipet só
1 teáskanál mézeskalács fűszer
3 nagy sárgarépa lereszelve (tisztítva kb. 24 dkg)
A tetejére:
20 dkg krémsajt (házi krémsajt készítés itt)
ízlés szerint édesítő (kevés steviát használtam)
1/2 kávéskanál vaníliaőrlemény
Elkészítés:
A tojásokat a nyírfacukorral / eritrittel, a reszelt narancshéjjal és a vaníliaőrleménnyel kihabosítjuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olajat és a narancslét. A száraz hozzávalókat összekeverjük és a tojásos keverékhez adjuk. Egyneműre keverjük, majd a végén a reszelt sárgarépát is a tésztába forgatjuk. Sütőpapírral bélelt formába öntjük és 180 fokon 50 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát!
A krémsajthoz a hozzávalókat összekeverjük és a kihűlt répatorta tetejére kenjük.