Görög tojásos fasírt – Rolo Kima

E havi ízutazásom keretében Görögországba látogatunk, ezért kedvcsinálóként hadd osszam meg veletek ennek a görög fasírtnak a receptjét. Tojással töltött darálthústekercset egyébként a magyar konyha receptjei között is találunk, ki ne ismerné az ehhez nagyon hasonlító Stefánia vagdaltat? Köretként görög fűszerezésű sült krumplit készítettem egészben sült fokhagymagerezdekkel, ez még biztos máskor is asztalra kerül majd nálunk.

De ha a húsért nem rajongtok, akkor se csüggedjetek, klasszikus görög báránysült recepttel is készülök Nektek! Hiszen ahogy a Bazi nagy görög lagzi című örök klasszikus film óta tudjuk, azt vegetáriánusok is fogyaszthatják: “Nem eszik húst? Nem baj, akkor csinálok bárányt!

Hozzávalók 5-6 személyre: 

A fasírthoz: 

1 kg darálthús (vegyesen marha és sertés)
3 tojás
5 dkg zabkorpa
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 kis csokor petrezselyem
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt piros paprika
1 teáskanál só
1/2 teáskanál bors

A körethez: 

1,5 kg burgonya
6 gerezd fokhagyma
1/2 dl olívaolaj
1 evőkanál mustár
1 teáskanál szárított oregánó
1 teáskanál szárított bazsalikom
1 teáskanál szárított petrezselyem
1 teáskanál só

tojásos fasírt3

Elkészítés: 

Fasírt: 

A tojásokat keményre főzzük. Közben a paradicsom héját kereszt alakban bevágjuk, 1-2 percre forró vízbe tesszük, majd lehúzzuk a héját. Félbevágjuk és a magokat eltávolítjuk. A húshoz hozzáadjuk a fűszereket, a zabkorpát és a felaprított petrezselymet, majd belereszeljük a vöröshagymát, a fokhagymát és a paradicsomot. Kézzel alaposan összedolgozzuk és 10 percig állni hagyjuk.
Ezután egy nagy celofánt terítünk a munkalapra, amin téglalap alakban elegyengetjük a darált hús felét. Ráhelyezzük a megpucolt főtt tojásokat, majd a maradék darált hússal befedjük és összegolgozzuk a széleket. A celofánba becsomagoljuk a hústekercset és rudat formázunk belőle.

tojásos fasírt2

Köret:

A krumplit negyedekbe vágjuk és egy műanyag zacskóba tesszük a héjas fokhagymagezedekkel együtt. Hozzáadjuk a fűszereket és a mustárral elkevert olívaolajat. A műanyag zacskóban jól összedolgozzuk a krumplit az olajjal és a fűszerekkel.

A fasírtrudat egy nagy sütőtálba tesszük és elhelyezzük körülötte a köretet. 180 fokos sütőben másfél óráig sütjük.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.