Görög fetás spenótos pite – Spanakopita

Nagyon ritkán készítem el ugyanazt az ételt többször, mert mindig vannak új, kipróbálásra váró receptjeim. Ezt a spenótos pitét viszont egy hét alatt háromszor sütöttem meg, ez csak jelent valamit, ugye? Elsőre nem bírtuk kivárni, hogy kissé kihűljön, így a fotó valami katasztrofális lett róla. Másodszorra este készítettem és már előre kitaláltam, hogy majd következő reggel világosban lefotózom, addig pedig a hűtőben pihen majd. Na, gondolhatjátok, mennyi maradt belőle reggelre. Harmadszorra nagyon erősen megfogadtam, hogy addig hozzá sem nyúlok, amíg legalább egy jó fotót nem sikerül lőnöm. Ezt végül úgy sikerült kiviteleznem, hogy a fotózás előtt jól megebédeltem az előző napról maradt csirkéből, így kibírtam, hogy csak a fotózás után kezdjek neki a görögök isteni spenótos pitéjének.

Hozzávalók 4 személyre: 

40 dkg friss spenót
30 dkg fetasajt
10 dkg fenyőmag
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 tojás (2 evőkanálnyit tegyünk félre a tészta lekenéséhez)
5 dkg aszalt paradicsom
1 citrom
szerecsendió

bors
olívaolaj
8 réteslap

spanakopita25

Elkészítés:

A fenyőmagot egy száraz serpenyőben megpirítjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, a szárított paradicsomot kis darabokra vágjuk. Kevés olívaolajon megdinszteljük a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a spenótot. Néhány percig pároljuk, hogy a spenót összeessen, sózzuk-borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Lehúzzuk a tűzről és langyosra hűtjük, leöntjük alóla a folyadékot. Közben a tojásokat keverőtálba ütjük, lazán elkeverjük (kiveszünk belőle 2 evőkanálnyit a tészta lekenéséhez), belemorzsoljuk a fetasajtot, belereszeljük a citrom héját, hozzáadunk két evőkanál olívaolajat és az egészet habosra keverjük. Hozzáadjuk a spenótot és a szárított paradicsomot, összekeverjük.

spanakopita21

Egy kerek serpenyő alját vékonyan kikenjük olívaolajjal. Két réteslapot egymásra terítünk és hosszú oldalával párhuzamosan egy csíkban eloszlatjuk rajta a spenótos töltelék egynegyedét. Feltekerjük, majd csiga alakban összetekerjük és a serpenyő közepébe helyezzük. Ezt a műveletet még háromszor megismételjük és csigavonalban mindig a serpenyőbe helyezzük a tésztarudakat. Tojással lekenjük a tetejét és 200 fokos sütőben 25-28 perc alatt megsütjük, amíg a teteje aranybarna lesz.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.