Emlékeztek még a Bazi nagy görög lagzi egyik leghíresebb jelenetére, amikor azzal próbálják nyugtatni a vegetáriánus férjjelöltet, hogy semmi gond, akkor neki majd lesz báránysült?
Ha vegetáriánusoknak nem is, mindenki másnak jó szívvel ajánlom ezt a klasszikus görög fogást, amely bármelyik ünnepi asztal fénypontja lehet. Az elkészítése rendkívül egyszerű, csak győzzük kivárni, amíg omlósra sül a sütőben!
Hozzávalók 4 személyre:
kb. 1,5 kg báránylapocka
6 gerezd fokhagyma
3 teáskanál őrölt oregánó
1 teáskanál szárított rozmaring
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
2 citrom leve
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
2 teáskanál olívaolaj
1 teáskanál só
A burgonyához:
1 kg apró szemű burgonya
4 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál őrölt oregánó
1/2 teáskanál bazsalikom
1/2 teáskanál szárított petrezselyem
1/2 teáskanál só
1 teáskanál mustár
2 teáskanál olívaolaj
Elkészítés:
Előző este bepácoljuk a bárányt. A páchoz 6 gerezd fokhagymát fokhagymanyomóval összenyomunk, hozzákeverünk 1 teáskanál sót és 2 teáskanál olívaolajat. Belereszeljük a citrom héját és belenyomjuk a citromok levét, majd hozzáadjuk a többi fűszert és alaposan összekeverjük.
A lapockán éles késsel bevágásokat ejtünk és jól bedörzsöljük a páccal. Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap a sütés előtt egy órával kivesszük a húst a hűtőszekrényből szobahőmérsékletre. Egy nagy sütőtál aljába kereszt alakban két alufóliát fektetünk úgy, hogy a végük jóval túllógjon a tál szélén. Az alufóliára egy sütőpapírt fektetünk. A burgonyákhoz a fűszereket összekeverjük az olívaolajjal és a mustárral és egy zacskóban jól összeforgatjuk őket. Ezután a fűszeres krumplit a sütőpapírra halmozzuk, hozzádobunk 4 egész fokhagymagerezdet és elegyengetjük őket. Rátesszük a báránylapockát és ráöntjük a páclét. Az alufólia segítségével jól becsomagoljuk a bárányt, hogy sehol ne látszódjon ki. 160 fokos sütőben 3 órát sütjük. Ezután az alufóliát kihajtogatjuk és 220 fokon 20 perc alatt megpirítjuk a bárányt.
Recept forrása itt.