Görög narancsos sütemény – Portokalopita

A görögök előszeretettel használnak réteslapot (filo) sós és édes pitéikhez, süteményeikhez. Ez a recept azért keltette fel az érdeklődésemet, mert a réteslapot csak össze kell tépkednünk, beleszórni a tepsibe, ráönteni a tojásos keveréket, a többit pedig a sütő elvégzi helyettünk. A lusta asszony süteménye görög változatának is nevezhetnénk, próbáljátok ki Ti is egy lusta, borús vasárnapon!

Hozzávalók egy 25×18 cm-es tepsihez: 

A sziruphoz:

3 dl víz
20 dkg nyírfacukor
1 (kezeletlen) narancs
1 teáskanál fahéj

10 dkg rétestészta
2 tojás
2 (kezeletlen) narancs + 1/2 narancs a tetejére
3 dkg nyírfacukor
10 dkg görög joghurt
80 ml olívaolaj

portokalopita2

Elkészítés:

A sziruphoz a vizet, a nyírfacukrot és a fahéjat egy edénybe tesszük. A narancsot félbevágjuk, levét a többi hozzávalóhoz facsarjuk és a kifacsart narancsokat is az edénybe tesszük. Felforraljuk és 8 percig főzzük. Ezután félretesszük kihűlni.

A tepsit kevés olívaolajjal kikenjük. A réteslapokat kézzel összetépkedjük és a tepsibe szórjuk. A tojást, a nyírfacukrot, a görög joghurtot és az olívaolajat, valamint a narancsok lereszelt héját és levét kézi habverővel összekeverjük, majd a tepsibe öntjük úgy, hogy mindenhol elfedje a réteslapokat. Néhányszor megrázogatjuk a tepsit, hogy a tojásos keverék egyenletesen elosztódjon a tepsiben. Egy fél narancsot vékony szeletekre vágunk és ezzel rakjuk ki a sütemény tetejét. 180 fokos sütőben 45 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve fogpiszkálóval megszurkáljuk a sütemény tetejét és megöntözzük a sziruppal. Langyosan és hidegen is nagyon finom.

portokalopita1

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.