Ha az őszt egy desszertben kellene megidéznem, biztos lenne benne alma, körte, fahéj és valamilyen csonthéjas, mondjuk dió vagy mogyoró. Ez a pohárkrém tipikusan jó példa arra, hogy milyen egyszerűen varázsolhatunk elegáns desszertet az asztalra néhány, a hűtőnkben megbújó alapanyagból. Nem utolsó sorban pedig ennek a finomságnak az elkészítése arra is jó alkalom volt, hogy végre kipróbáljam, milyen ehető virágokkal díszíteni egy kompozíciót. Persze anélkül is nagyon finom, próbáljátok ki!
Hozzávalók 4 adaghoz:
A mogyorós ropogóshoz:
2 dkg darált mogyoró
2 dkg vaj
2 dkg nyírfacukor
2 dkg zabpehelyliszt
A körte-alma kompóthoz:
1 alma
1 körte
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál nyírfacukor
1 evőkanál vaj
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt vanília
A joghurtos réteghez:
20 dkg sűrű görög joghurt
1/2 kávéskanál őrölt vanília
ízlés szerint édesítő (kevés steviát használtam)
Elkészítés:
Mogyorós ropogós:
A hozzávalókat kézzel összemorzsoljuk, eloszlatjuk egy sütőpapírral bélelt tepsin és 180 fokon 12-14 perc alatt megsütjük.
Alma-körte kompót:
A gyümölcsöket meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Meglocsoljuk a citromlével. Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat, hozzáadjuk a gyümölcsöket, a nyírfacukrot és a fűszereket. Közepes lángon 8-10 percig pároljuk, majd hűlni hagyjuk.
A joghurtos réteghez:
A görög joghurtot összekeverjük az édesítővel és a vaníliával.
A hozzávalókat poharakba rétegezzük és behűtve fogyasztjuk.