Az ősz ízei egy pohárdesszertben

Ha az őszt egy desszertben kellene megidéznem, biztos lenne benne alma, körte, fahéj és valamilyen csonthéjas, mondjuk dió vagy mogyoró. Ez a pohárkrém tipikusan jó példa arra, hogy milyen egyszerűen varázsolhatunk elegáns desszertet az asztalra néhány, a hűtőnkben megbújó alapanyagból. Nem utolsó sorban pedig ennek a finomságnak az elkészítése arra is jó alkalom volt, hogy végre kipróbáljam, milyen ehető virágokkal díszíteni egy kompozíciót. Persze anélkül is nagyon finom, próbáljátok ki!
Hozzávalók 4 adaghoz: 

A mogyorós ropogóshoz: 

2 dkg darált mogyoró
2 dkg vaj
2 dkg nyírfacukor
2 dkg zabpehelyliszt

A körte-alma kompóthoz: 

1 alma
1 körte
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál nyírfacukor
1 evőkanál vaj
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt vanília

A joghurtos réteghez: 

20 dkg sűrű görög joghurt
1/2 kávéskanál őrölt vanília
ízlés szerint édesítő (kevés steviát használtam)

szipohárkrém2

Elkészítés: 

Mogyorós ropogós: 

A hozzávalókat kézzel összemorzsoljuk, eloszlatjuk egy sütőpapírral bélelt tepsin és 180 fokon 12-14 perc alatt megsütjük.

Alma-körte kompót: 

A gyümölcsöket meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Meglocsoljuk a citromlével. Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat, hozzáadjuk a gyümölcsöket, a nyírfacukrot és a fűszereket. Közepes lángon 8-10 percig pároljuk, majd hűlni hagyjuk.

A joghurtos réteghez: 

A görög joghurtot összekeverjük az édesítővel és a vaníliával.

A hozzávalókat poharakba rétegezzük és behűtve fogyasztjuk.

szipohárkrém4

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.