Töltött édesburgonya

Az édesburgonyát minden formájában imádom, bár eddig itt a blogon leginkább sütiben találkozhattatok vele. Most viszont egy szuper egészséges és laktató töltött édesburgonya receptet hoztam nektek. Quinoa helyett természetesen bulgurt, kölest, hajdinát vagy rizst is használhattok és tulajdonképpen a többi hozzávaló is a végtelenségig variálható. Hamarosan pedig megosztok veletek egy receptötletet arra vonatkozóan, hogy mit készítsetek az édesburgonya kikapart közepéből, így semmi nem vész kárba. Egyébként a töltött édesburgonyát előre is elkészíthetitek, megmelegítve másnap, sőt harmadnap is nagyon finom!

A recept a Kifőztük magazin decemberi számában is megjelent.

Hozzávalók 4 adaghoz:

2 nagy édesburgonya
1 (2,5 dl-s) bögre főtt quinoa
1 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
25 dkg (konzerv) csicseriborsó
20 dkg olaszos fűszerezésű paradicsomszósz
olívaolaj

bors
5 dkg fetasajt
1 avokádó
citromlé

töltött édesburgonya2

Elkészítés: 

Az édesburgonyákat alaposan megmossuk és egészben egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd 200 fokon 60-90 perc alatt puhára sütjük őket. A sütési idő az édesburgonya méretétől függ, akkor jó, ha egy kést beleszúrva a közepét is teljesen puhának érezzük.

Közben a lilahagymát felaprítjuk, kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, 1 percig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a lecsöpögtetett csicseriborsót, sózzuk-borsozzuk és 2-3 percig főzzük, majd belekeverjük a paradicsomszószt és a főtt quinoát. Lefedve 5 percig főzzük.

Mikor az édesburgonyák megsültek, félbevágjuk őket és egy kanállal mélyedést vájunk a belsejükbe. Megtöltjük a csicseriborsós töltelékkel, rámorzsoljuk a fetasajtot és visszatesszük a sütőbe 15-20 percre.

Közben az avokádó húsát kikaparjuk, sózzuk, borsozzuk és friss citromlével ízesítjük, villával összenyomkodjuk. A töltött édesburgonyát az avokásókrémmel kínáljuk.

töltött édesburgonya1

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.