Így sütnek a franciák 9.! – Mousse torta tükörglazúrral

Már nagyon régóta készültem egy tükörglazúrral bevont mousse torta elkészítésére, a csúcsszuper szilikonformát is beszereztem hozzá, de valamiért nem mertem nekiállni. Egészen addig meg voltam róla győződve, hogy ez valami rettenetesen bonyolult dolog, amíg rá nem szántam magam a műveletre. Szerintem én lepődtem meg a legjobban, hogy összesen kb. csak másfél óra munka van vele, a többit elvégzi helyettünk a mélyhűtő. Persze néhány speciális eszközre szükségetek lesz hozzá, például egy ételhőmérőre és egy szilikon tortaformára, de ha ezek megvannak, akkor már egyenes út vezet a sikerig! És mivel előre elkészíthető, szerintem akár a karácsonyi asztalnak is méltó dísze lehet.
Hozzávalók egy 1,5 literes szilikon formához:
Ezt a formát használtam a recepthez:

A kakaós piskótához: 

4 tojás
125 g kristálycukor
25 g cukrozatlan kakaópor
30 g kukoricakeményítő
80 g búza finomliszt

A vanília mousse-hoz: 

500 ml tej
100 g kristálycukor
4 tojássárgája
1 kávéskanál őrölt vanília vagy 2 vaníliarúd
400 ml habtejszín
5 lapzselatin

100 g friss vagy fagyasztott málna

A tükörglazúrhoz: 

150 ml víz
300 g fehércsokoládé
300 g kristálycukor
300 g glükózszirup
22  g lapzselatin
200 g cukrozott sűrített tej
piros ételfesték (gél állagú)

entremet4

Elkészítés:

Kakaós piskóta:

Az egész tojásokat a cukorral gépi habverővel 10 perc alatt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet, kukoricakeményítőt és kakaóport és óvatosan összeforgatjuk. A tésztát vékonyan elsimítjuk a egy sütőpapírral bélelt gáztepsin és 180 foso sütőben 15 perc alatt megsütjük.

entremet7

Vanília mousse:

A zselatinlapokat egy nagy tál hideg vízbe áztatjuk. A tejet a vaníliával felforraljuk, közben a tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük. Mikor a tej elkezd forrni, vékony sugárban hozzáöntjük a tojásos keverékhez, majd visszaöntjük a lábosba és közepes lángon, folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg eléri a 83 fokot. Ekkor lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a lecsöpögtetett zselatinlapokat és félretesszük, hogy langyosra hűljön.

A tejszínből közepesen kemény habot verünk. Fontos, hogy ne verjük nagyon keményre, mert akkor nem fogjuk tudni beleforgatni a vaníliakrémbe. Mikor a vaníliakrém langyosra hűlt. óvatos mozdulatokkal, kézi habverővel beleforgatjuk a tejszínhabot és simára dolgozzuk.

Összeállítás:

A kihűlt piskótából két piskótalapot vágunk ki, amelyek illeszkednek a szilikonformánkba. A szilikonformát egy tálcára helyezzük, ezen tesszük majd be a fagyasztóba. A szilikonforma aljába beleöntjük a vanília mousse felét, belehelyezzük az első piskótalapot, majd egy vékony réteg mousse-t és rá a málnaszemeket. Ezután beleöntjük a maradék mousse-t és a második piskótalappal lezárjuk a formát. Egész éjszakára mélyhűtőbe helyezzük a tortát.

entreemet10

Tükörglazúr:

Másnap reggel elkészítjük a tükörglazúrt. A fehércsokit apróra vágjuk és a cukrozott sűrített tejjel együtt egy nagyobb tálba tesszük. A zselatinlapokat egy nagy tál hideg vízbe áztatjuk. A glükózszirupot, a vizet és a kristálycukrot felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a kinyomkodott zselatinlapokat. A keveréket a fehércsokis tálba öntjük és addig kevergetjük, amíg a csoki felolvad. Ekkor hozzátesszük az ételszínezéket és botmixerrel az egészet simára turmixoljuk. Ezután le kell hűtenünk a tükörglazúrt 30 fokra. A gyorsabb hűlés érdekében én fagyasztóba tettem a tálat és ételhőmérővel rendszeresen ellenőriztem a hőmérsékletét. Amikor eléri a 30 fokot, kivesszük a fagyasztóból a tükörglazúrt és a tortát. A tortáról óvatosan levesszük a szilikonformát és egy rácsra állítjuk, ami alá egy sütőpapírral bélelt nagy tepsit teszünk. A tükörglazúrt a tortára öntjük és hagyjuk, hogy a felesleg a sütőpapírra csöpögjön. Ezután két spatula segítségével tálra helyezzük a tortát és az alját körben dekorcukorral díszítjük. A teljes kiengedésig (kb. 6 óra) hűtőszekrénybe tesszük a tortát, vagy néhány órára szoba hőmérsékleten is hagyhatjuk, úgy gyorsabban felenged.

entremet9

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.