Így sütnek a franciák 9.! – Mousse torta tükörglazúrral

Már nagyon régóta készültem egy tükörglazúrral bevont mousse torta elkészítésére, a csúcsszuper szilikonformát is beszereztem hozzá, de valamiért nem mertem nekiállni. Egészen addig meg voltam róla győződve, hogy ez valami rettenetesen bonyolult dolog, amíg rá nem szántam magam a műveletre. Szerintem én lepődtem meg a legjobban, hogy összesen kb. csak másfél óra munka van vele, a többit elvégzi helyettünk a mélyhűtő. Persze néhány speciális eszközre szükségetek lesz hozzá, például egy ételhőmérőre és egy szilikon tortaformára, de ha ezek megvannak, akkor már egyenes út vezet a sikerig! És mivel előre elkészíthető, szerintem akár a karácsonyi asztalnak is méltó dísze lehet.
Hozzávalók egy 1,5 literes szilikon formához:
Ezt a formát használtam a recepthez:

A kakaós piskótához: 

4 tojás
125 g kristálycukor
25 g cukrozatlan kakaópor
30 g kukoricakeményítő
80 g búza finomliszt

A vanília mousse-hoz: 

500 ml tej
100 g kristálycukor
4 tojássárgája
1 kávéskanál őrölt vanília vagy 2 vaníliarúd
400 ml habtejszín
5 lapzselatin

100 g friss vagy fagyasztott málna

A tükörglazúrhoz: 

150 ml víz
300 g fehércsokoládé
300 g kristálycukor
300 g glükózszirup
22  g lapzselatin
200 g cukrozott sűrített tej
piros ételfesték (gél állagú)

entremet4

Elkészítés:

Kakaós piskóta:

Az egész tojásokat a cukorral gépi habverővel 10 perc alatt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet, kukoricakeményítőt és kakaóport és óvatosan összeforgatjuk. A tésztát vékonyan elsimítjuk a egy sütőpapírral bélelt gáztepsin és 180 foso sütőben 15 perc alatt megsütjük.

entremet7

Vanília mousse:

A zselatinlapokat egy nagy tál hideg vízbe áztatjuk. A tejet a vaníliával felforraljuk, közben a tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük. Mikor a tej elkezd forrni, vékony sugárban hozzáöntjük a tojásos keverékhez, majd visszaöntjük a lábosba és közepes lángon, folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg eléri a 83 fokot. Ekkor lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a lecsöpögtetett zselatinlapokat és félretesszük, hogy langyosra hűljön.

A tejszínből közepesen kemény habot verünk. Fontos, hogy ne verjük nagyon keményre, mert akkor nem fogjuk tudni beleforgatni a vaníliakrémbe. Mikor a vaníliakrém langyosra hűlt. óvatos mozdulatokkal, kézi habverővel beleforgatjuk a tejszínhabot és simára dolgozzuk.

Összeállítás:

A kihűlt piskótából két piskótalapot vágunk ki, amelyek illeszkednek a szilikonformánkba. A szilikonformát egy tálcára helyezzük, ezen tesszük majd be a fagyasztóba. A szilikonforma aljába beleöntjük a vanília mousse felét, belehelyezzük az első piskótalapot, majd egy vékony réteg mousse-t és rá a málnaszemeket. Ezután beleöntjük a maradék mousse-t és a második piskótalappal lezárjuk a formát. Egész éjszakára mélyhűtőbe helyezzük a tortát.

entreemet10

Tükörglazúr:

Másnap reggel elkészítjük a tükörglazúrt. A fehércsokit apróra vágjuk és a cukrozott sűrített tejjel együtt egy nagyobb tálba tesszük. A zselatinlapokat egy nagy tál hideg vízbe áztatjuk. A glükózszirupot, a vizet és a kristálycukrot felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a kinyomkodott zselatinlapokat. A keveréket a fehércsokis tálba öntjük és addig kevergetjük, amíg a csoki felolvad. Ekkor hozzátesszük az ételszínezéket és botmixerrel az egészet simára turmixoljuk. Ezután le kell hűtenünk a tükörglazúrt 30 fokra. A gyorsabb hűlés érdekében én fagyasztóba tettem a tálat és ételhőmérővel rendszeresen ellenőriztem a hőmérsékletét. Amikor eléri a 30 fokot, kivesszük a fagyasztóból a tükörglazúrt és a tortát. A tortáról óvatosan levesszük a szilikonformát és egy rácsra állítjuk, ami alá egy sütőpapírral bélelt nagy tepsit teszünk. A tükörglazúrt a tortára öntjük és hagyjuk, hogy a felesleg a sütőpapírra csöpögjön. Ezután két spatula segítségével tálra helyezzük a tortát és az alját körben dekorcukorral díszítjük. A teljes kiengedésig (kb. 6 óra) hűtőszekrénybe tesszük a tortát, vagy néhány órára szoba hőmérsékleten is hagyhatjuk, úgy gyorsabban felenged.

entremet9

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.