“Na de mi az a jeruzsálemi articsóka?” Tárkonyos citromos csirke csicsókával

Kérdeztem magamtól, amikor először megláttam ezt a receptet Yotam Ottolenghi és Sami Tamimi Jerusalem című könyvében. A tárkony és a sáfrány miatt nagyon megtetszett az étel, viszont az articsóka nem tartozik a kedvenceim közé, ezért kicsit elbizonytalanodtam. Mikor kiderült, hogy a jeruzsálemi articsóka bizony nem más mint a csicsóka, nagyon kíváncsi lettem, mert azt még sosem kóstoltam. A napraforgóval rokon, ízében az articsókára hasonlító gyökérzöldség ezen elnevezése egyébként az olasz nevéből ered, ott ugyanis napraforgó articsókának (girasole articiocco) hívják, aminek áthallásával született meg a jeruzsálemi articsóka név. Rengeteg más elnevezése is ismert egyébként ennek az újra egyre divatosabb alapanyagnak mint például indiánkrumpli, kanadai burgonya, napgyökér, földi napraforgó, topinambur, csókapityóka…
Ti készítettek már csicsókát? Ha igen, milyen formában? Írjátok meg, kíváncsi vagyok az ötleteitekre!

Hozzávalók 4 személyre:

0,5 kg csicsóka
3 evőkanál frissen facsart citromlé
1 tanyasi csirke feldarabolva
12 salottahagyma hosszában félbevágva
12 gerezd fokhagyma
1 (kezeletlen) citrom
5 cl olívaolaj
1 g sáfrány
10 g friss kakukkfű felaprítva
40 g friss tárkony felaprítva
1 evőkanál rózsabors, enyhén összetörve
2 kávéskanál só
1/2 kávéskanál őrölt fekete bors
1,5 dl víz

tárkonyos csirke2

Elkészítés:

A csicsókákat mehgámozzuk és nagyobb darabokra vágjuk. Egy lábosban vizet forralunk, hozzáadunk 1,5 evőkanál citromlét és kb. 15 percig főzzük a csicsókákat, amíg félig megpuhulnak. Nem kell teljesen puhára főzni őket, mert még a sütőben is puhulnak majd.

Közben megpucoljuk a hagymát és a fokhagymát. A salottahagymát hoszzában félbevágjuk, a fokhagymát felszeleteljük. A csirkét 10-12 darabra vágjuk. A citromot hosszában félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A maradék citromlé és a tárkony felének kivételével az összes hozzávalót egy nagy sütőtálba tesszük, jól összeforgatjuk és legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük pácolódni.

A sütőt előmelegítjük 240 fokra. A sütőtálat betesszük a sütőbe és 30 percig sütjük az ételt, majd alufóliával letakarjuk és további 15 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, meglocsoljuk a maradék citromlével és megszórjuk a maradék felaprított tárkonnyal.

tárkonyos csirke3

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.