Csokis babka

Mi lehet jobb egy szelet langyos, csokis kalácsnál? Talán csak két szelet ebből a babkából, amit az eredeti recepthez képest megpróbáltam kissé egészségesebben elkészíteni. Hedonisták a sütőből kivéve meglocsolhatják még egy kis extra cukorsziruppal is, de szerintem anélkül is elég édes élvezet :). Süssetek ti is babkát reggelire (vagy ebédre, vagy vacsorára), nem fogjátok megbánni!

Hozzávalók 2 kalácshoz:

A tésztához: 

2,5 dl (laktózmentes) tej
11 dkg (laktózmentes) vaj
17 dkg kristálycukor
9 g instant élesztő
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
30 dkg fehér búzaliszt
1 teáskanál só
2 tojás
1 kávéskanál vaníliaőrlemény

A töltelékhez:

11 dkg (laktózmentes) vaj
6 dkg eritrit / kristálycukor
17 dkg (cukormentes) étcsoki
14 dkg tahini (10 dkg pirított szezámmag és 0,4 dl olívaolaj aprítógépben összeturmixolva)
3,5 dkg cukrozatlan kakaópor

A lekenéshez: 

1 tojás
2 evőkanál víz

babka4

Elkészítés: 

Tészta:

A tejet a vaníliaőrleménnyel meglangyosítjuk. Egy nagy tálban összekeverjük a liszteket, a cukrot, a porélesztőt, majd kézzel vagy robotgép dagasztószárával beledolgozzuk a tojásokat és a vaníliás tejet. Ezután 4-5 részletben a puha vajat is beledolgozzuk, a legvégén hozzáadjuk a sót. Addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. Ha szükséges, adhatunk még hozzá kevés lisztet. A kész tésztát kelesztőtálba tesszük, majd 1 órát kelesztjük. Ezután 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

babka8

Töltelék: 

A töltelékhez az étcsokoládét és a vajat vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót.

babka1

Összeállítás:

This slideshow requires JavaScript.

A tésztát két részre osztjuk. Téglalap alakúra kinyújtjuk őket és körben 1 cm szélesen lekenjük a tésztát a felvert tojás és víz keverékével. Eloszlatjuk rajtuk a tölteléket. Feltekerjük, majd egy éles késsel félbevágjuk a rudakat. Az így keletkezett 2-2 félbevágott rudat összetekerjük és sütőpapírral kibélelt kenyérsütőfomába tesszük. Meleg helyen további 1 órát kelesztjük. Lekenjük a tetejüket tojással és 180 fokos sütőben 40 percig sütjük.

babka6

Recept forrása itt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.