Csokis babka

Mi lehet jobb egy szelet langyos, csokis kalácsnál? Talán csak két szelet ebből a babkából, amit az eredeti recepthez képest megpróbáltam kissé egészségesebben elkészíteni. Hedonisták a sütőből kivéve meglocsolhatják még egy kis extra cukorsziruppal is, de szerintem anélkül is elég édes élvezet :). Süssetek ti is babkát reggelire (vagy ebédre, vagy vacsorára), nem fogjátok megbánni!

Hozzávalók 2 kalácshoz:

A tésztához: 

2,5 dl (laktózmentes) tej
11 dkg (laktózmentes) vaj
17 dkg kristálycukor
9 g instant élesztő
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
30 dkg fehér búzaliszt
1 teáskanál só
2 tojás
1 kávéskanál vaníliaőrlemény

A töltelékhez:

11 dkg (laktózmentes) vaj
6 dkg eritrit / kristálycukor
17 dkg (cukormentes) étcsoki
14 dkg tahini (10 dkg pirított szezámmag és 0,4 dl olívaolaj aprítógépben összeturmixolva)
3,5 dkg cukrozatlan kakaópor

A lekenéshez: 

1 tojás
2 evőkanál víz

babka4

Elkészítés: 

Tészta:

A tejet a vaníliaőrleménnyel meglangyosítjuk. Egy nagy tálban összekeverjük a liszteket, a cukrot, a porélesztőt, majd kézzel vagy robotgép dagasztószárával beledolgozzuk a tojásokat és a vaníliás tejet. Ezután 4-5 részletben a puha vajat is beledolgozzuk, a legvégén hozzáadjuk a sót. Addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. Ha szükséges, adhatunk még hozzá kevés lisztet. A kész tésztát kelesztőtálba tesszük, majd 1 órát kelesztjük. Ezután 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

babka8

Töltelék: 

A töltelékhez az étcsokoládét és a vajat vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót.

babka1

Összeállítás:

Ce diaporama nécessite JavaScript.

A tésztát két részre osztjuk. Téglalap alakúra kinyújtjuk őket és körben 1 cm szélesen lekenjük a tésztát a felvert tojás és víz keverékével. Eloszlatjuk rajtuk a tölteléket. Feltekerjük, majd egy éles késsel félbevágjuk a rudakat. Az így keletkezett 2-2 félbevágott rudat összetekerjük és sütőpapírral kibélelt kenyérsütőfomába tesszük. Meleg helyen további 1 órát kelesztjük. Lekenjük a tetejüket tojással és 180 fokos sütőben 40 percig sütjük.

babka6

Recept forrása itt.

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.