Paradicsomos spagetti padlizsángombóccal

Egy paradicsomos spagettivel sokat nem tévedhetünk, de ha mégis valami különlegességre vágytok, készítsétek el ezt a padlizsángombócos változatot! A nagy ünnepi lakomák előtt különben sem árt néhány húsmentes napot tartani, ezért nálunk most (is) sok zöldséges fogás kerül az asztalra. A hagyományos tészták mellett egyre többféle “reform” tésztát is találhatunk a boltokban, például lencséből, csicseriborsóból vagy hajdinából, quinoából készült tésztákat, érdemes ezekkel is kísérletezni és megtalálni a kedvencünket.
Hozzávalók 2 személyre:

A padlizsángombóchoz:

2 padlizsán
40 g zabliszt / zabkorpa
1 tojássárgája
1 marék felaprított friss petrezselyem
1/2 kávéskanál őrölt római kömény

bors
olívaolaj

A paradicsomszószhoz:

400 g darabolt hámozott paradicsom
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
oregánó
bazsalikom

bors
olívaolaj

15-20 dkg spagetti (gluténmentes quinoa spagettivel készítettem)
reszelt parmezán (a tálaláshoz)

quinoaspagetti2

Elkészítés: 

A padlizsánokat félbevágjuk, és egy sütőpapírral borított, olívaolajjal kikent tepsire tesszük. 200 fokos sütőben 1 óra alatt teljesen puhára sütjük őket.

Mikor megsültek a padlizsánok, egy kanállal kikaparjuk a húsukat, apróra vágjuk és összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Nagyobb diónyi méretű gombócokat formázunk a masszából és kb. 10 percre hűtőszekrénybe tesszük őket.

Eközben a paradicsomszószhoz a vörös- és fokhagymát felaprítjuk, kevés olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáöntjük a hámozott paradicsomot. Ízlés szerint fűszerezzük és belehelyezzük a padlizsángombócokat. Közepes lángon 8-10 percig főzzük. Spagettivel és reszelt parmezánnal tálaljuk.

quinoaspagetti1

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.