Így sütnek a franciák 10.!: Flan

Francia desszertsorozatom tizedik része különleges abból a szempontból, hogy most nem egy hagyományos receptet, hanem annak “mentes” változatát hoztam nektek. Az omlós tésztából és sült vaníliapuding töltelékből álló flan a francia pékségek népszerű édessége, ennek én most glutén-, tej- és cukormentes változatát készítettem el.

Hozzávalók egy 20 cm-es formához:

A tésztához: 

140 g barnarizsliszt
60 g hajdinaliszt
100 g (vegán) margarin
15 g nyírfacukor
30 ml növényi tej
1 tojássárgája
1 csipet só

A töltelékhez:

600 ml növényi tej (kókusztejjel készítettem)
150 g nyírfacukor
1 tojás + 1 tojás sárgája
2 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés: 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két sütőpapír között kinyújtjuk és egy tarte formába helyezzük. A tésztát a formába simítjuk, a kilógó széleket levágjuk és 30 percre hűtőszekrénybe tesszük a tésztát.
Közben elkészítjük a vaníliás tölteléket. Ehhez az egész tojást és a tojássárgáját a nyírfacukorral és a pudingporral kihabosítjuk, közben a tejet felforraljuk. A forró tejet a tojásos keverékre öntjük, majd az egészet visszaöntjük a lábosba és folyamatos keverés mellett, közepes lángon besűrítjük. A tésztára öntjük a krémet, a tetejét elsimítjuk és 200 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük. A maradék tésztából süthetünk kekszeket.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.